10 Ekoloških idej za tvoj vsakdan

Varovanje čistega okolja je ključni dejavnik za kakovost življenja nas in naših otrok. Moramo biti del sprememb, ki so ključne za naš obstoj. Pa čeprav se nam včasih zdi, da en sam človek ne more nič spremeniti. Lahko pa je vzgled. Svojim otrokm, prijatljem, sosedom.

In tako nas bo vedno več, naša Zemlja pa nam bo zelo hvaležna. 💚

Danes s tabo delim naše družinske ideje/nasvete, ki so zelo enostavni v našem vsakdanu in imajo velik ter pozitiven vpliv na okolje.

1. LOČEVANJE ODPADKOV. ♻️

Glavni namen ločevanja odpadkov je, da se odpadke preusmeri v razne oblike predelave in se jih potem lahko ponovno uporabi. S tem zmanjšamo onesnaženost našega okolja  ter zmanjšamo količine odpadkov na smetiščih.

V vasi imamo kar tri ekološke otoke, kamor fantje odnesejo papir in plastiko. Stekla skoraj da nimamo, saj kozarce vedno ponovno uporabim za risanje s čopiči, v njih hranim oreščke,...

Bio odpadke pa dajemo na domači kompost, ki ga imamo na vrtu.

2. KAKO PREPREČIMO NASTAJANJE ODPADKOV. ✅

V tgovino vedno vzamem svoje bombažne vrečke za nakup sadja in zelenjave. Tudi vrečke za celoten nakup imam s seboj, če pa se mi kdaj zgodi, da jo pozabim, pa v trgovini vzamem škatlo. Škatlo pa spet reciklira za shranjevanje stvari po garaži ali pa fanta kaj lepega ustvarjata.

Bodimo tudi pozorni na plastenke vode ali lončkov za kavo to go. Danes imamo veliko možnosti, da si zagotovimo svojo flaško za vodo ali lonček za kavo za večkratno uporabo in tako spet preprečimo nastajanje novih odpadkov.

Čeprav se poletje poslavlja pa vseeno en nasvet. Ko vzamete sladoled. Ga vzamete v kornetu ali v plastičnem lončku? ;)

3. KIS KOT NARAVNO ČISTILO ZA MOJ DOM. 🏡

Ceneje, bolj zdravo, prijazno do okolja in učinkovito. To je alkoholni kis, ki ga uporabljam za čiščenje cele hiše. Uporabljam ga vsepovsod, samo na lesenih površinah ne. Za čiščenje kopalnice, oken, odtokov in tudi pri pranju perila ga uporabim namesto mehčalca. Med starejšimi blog objavami najdeš tudi zapis o uporabi kisa v gospodinjstvu.

4. VARČEVANJE Z VODO. 💦

Potrudimo se biti varčni z vodo. Skrajšajmo tuširanje in med umivanjem zob ali umivanjem rok zapremo pipo.

5. EKOLOŠKO VRTNARJENJE. 🥕

Še ko smo živeli v Ljubljani (tri leta nazaj) smo imeli vrtiček za blokom v Šiški in danes, ko imamo hišo ni nič drugače. Samo vrt je večji. :) 

Jaz obožujem vrt in delo na njem. Sprošča me in imam se lepo. :) Vsako leto imamo polno redkvic, graha, korenčka, solate, paradižnika, kumar, bučk, stročjega fižola, por, sladko koruzo, lubenice, jagode in veliko gredo zelišč. Aja, pa polno rož. Ne morem si pomagati, ker ko gre za vrt in  rože, se mi zdi, da bomo rabili še kakšen košček zemlje.

Za nego vrta uporabljava samo naravna gnojila in škropiva (koprive, kompost,...)

Tako da, če imate vsaj majhen košček zemlje si uredite eno majhno gredico. Ne vzame veliko časa, vam pa bo dala veliko ljubezni.

6. OZIMNICA. ❄️

Ne veliko, je pa kar nekaj stvari, ki jih spomladi in poleti pripravljam za ozimnico.

🌱 ZELIŠČA ZA ČAJ: Že spomladi začnemo s fanti nabirati zelišča za čaj (trobentica, pljučnik, vijolice,...) Posušimo še bezeg, meto, kamilice ter pozno jeseni šipek.

🍓 MARMELADEObožujem marmelade in moji fantje tudi. Letos sem naredila jagodno in slivovo, enkart novembra bom pa naredila še marmelado iz mandarin. Odlična je. 

🌿 ZELIŠČAZelišča, ki jih imam na vrtu ( peteršilj, zelena, timijan, origano, majaron, rožmarin, lovorjev list, brin,...) mi uspevajo celo leto zunaj na vrtu in jih vedno pobiram sveža sproti. Poleti pa imam zelo rada baziliko in koper. Preden začnem kuhat grem vedno nabrat sveža. Tudi v burji, ker brez zelišč ne znam kuhat. (hihi...)

🍅 PARADIŽNIKLetos sem skuhala nekaj kozarčkov šalše (paradižnikove omake) za zimo. Sem pa letos prvič češnjeve paradižnike posušila na soncu in jih shranila v kozarčke z oljčnim oljem.

🌸 BEZGOV SOKTo pa je že skoraj tradicija, saj ga vsako leto narediva z možem. 

🥕ZELENJAVAKorenček, grah, stročji fižol,... operem in ga zamrznem.

 

7. EKOLOŠKA REJA ŽIVALI. 🐣

Imamo 4 pridne kokoške, ki se pasejo cel dan na travniku pod našo hiško. In vsak dan 4 zdrava ekološka jajčka. Pri nas jajčk ni nikoli preveč. Za zajtrk ali večerjo, za rolade, palačinke,...

 

8. POSADI DREVO. 🌳

V treh letiho odkar smo v hiški sva posadila 18 sadnih dreves na naši zemljici. In neizmerno sem hvaležna za to.

Drevesa so pljuča našega planeta in če imaš priložnost posadi drevo, saj s tem ugodno vplivaš na okolje.

9. VARČNE ŽARNICE. 💡

Luči prižigajmo samo takrat, ko jih zares potrebujemo. Uporabimo varčne žarnice, ki prihranijo do 80% električne energije.

10. SKOČI NA KOLO ZA ZDRAVO TELO. 🚴‍♀️

 

Tako lahko v našem vskdanu poskrbimo za male spremembe, ki bodo imele velik vpliv na nas in na korist okolja. 🌍

Bodimo prijazni ter ljubeči do narave in bodimo vzgled! ❤️

Maham, Jerneja