3 SKRIVNOSTI ZA BOLJ VESELO MATERINSTVO

Kot mamica dveh sinov, ki imata samo 15 mesecev starostne razlike lahko povem, da nikoli ni bilo običajnega dneva. Vsak dan je bil poln dogodivščin in novih izzivov.

Na ulici so me večkrat spraševali "a sta dvojčka?". Priznam, so me že kar malo živcirali s tem vprašanjem, ker so me različni neznanci vsakodnevno to spraševali. Kjer koli sem se pojavila z njima.

Večkrat sem razmišljala o mamicah z dvojčki. Moj mož pravi, da z dvojčki naenkrta dobiš "dvojno srečo". Kako ohraniš mirno glavo, ko sta oba lačna, rabita čisto pleničko,... ?

In potem ugotovim, da pri meni skoraj ni nič drugače. Le da je eden toliko starejši in še vedno rabi mojo celo pozornost. Še vedno sem ga mogla imeti na očeh, ker je že pošteno tekal naokrog in seveda nič poslušal medtem, ko sem skušala nahraniti mlajšega na gugalniku.

Tako so bili nekateri dnevi kot vznemirljivo potovanje in odkrivanje nečesa novega spet drugi so bili kot nori orkan.

Neskončno rada imam svoja dva fanta vendar sem se včasih spraševala, kako je lahko vsakdanja izkušnja materinstva vesela in radostna.  Včasih se mi je zdel stres boljši opis, ko sem se večino časa ukvarjala z eno katastrofo za drugo.

Danes 9 let kasneje sem po zaslugi knjig in raznih trenerjev za osebno rast naučila veliko o izkoriščanju veselja. Začne se s ponotranjenjem načel veselega materinstva.

S tabo delim 3 skrivnosti s katerimi boš odkrila kako veselo je lahko materinstvo:

1. SEM MAMA IN NE MUČENICA

Spomni se stvari, ki te osrečujejo. Vem, si mama in si polno zaposlena. Ampak se vseeno moraš osredotočiti tudi nase.

Če si se izgubila nekje med otroki, vodenjem gospodinjstva in službo poišči tisto punčko v sebi, ki se že dolgo skriva v tebi. Proces odkrivanja je neverjetno osvobajujoč.

Vem, da je materinstvo najplemenitejšo delo, ki ga lahko opravljamo ženske. Ampak, da bomo celovite moramo svojo dušo nahraniti s stvarmi, ki nas osrečujejo.

2. V NEREDU SE NAJDE ČAROBNOST

Vsako minuto svojega časa bi lahko namenila čiščenju in pospravljanju hiše. Fanta pa bi za seboj še vedno puščala sledi nereda.

Zaradi tega bi si lahko dovolila biti nenehno razočarana, a raje ne bom. Namesto tega poskušam sredi kaosa najti radost in veselje.

Barvice, lepilo, škarje, papir, ... raztreseni po vseh površinah v hiši so dokaz ustvarjalnosti.

Vsepovsod zvezki in domače naloge so dokaz predanosti do šole.

Moka in sladkor raztresena po pultu in tleh sta dokaz, da se fanta učita kuhati.

Kupi perila ... Še vedno so samo kupi perila. Delam na tem :)

Seveda je moj cilj, da fanta naučim pospravljanja za seboj. Pa vendar me včasih čudno gledata. :)

Vsako leto sem bolj prepričana, da je iskanje užitka v neredu materinstva le še vprašanje kje ga iščemo.

3. MANJ JE DOVOLJ

Obstaja nenapisano pravilo, da morajo otroci biti skoz zaposleni. In potem se zgodi, da smo še bolj razpeti na vse strani in aktivnosti.

Če ima otrok preveč zunanjih aktivnosti mu zmanjka časa za sprostitev in igro. Zato so pogosto lahko pod stresom in razdražljivi.

V tem hitrem tempu, ki se odvija okrog nas je bolj pomembno, da so otroci manj zasedeni. Ker včasih je manj = dovolj.

Vsa leta materinstva bodo prisotni tako vzponi kot tudi padci. Ni mogoče uživati v vsakem trenutku dneva vendar pa ni nujno, da bi nam ti trenutki preprečili radost na celotnem potovanju.

Maham, Jerneja

*****

5 razlogov zakaj ti bo ljubezen do sebe spremenila življenje

Kako ustvarimo pozitiven dom za otroka?

Kako živeti srečno in pozitivno življenje?