4 PRESENETLJIVA DEJSTVA O KOŽI DOJENČKA

Dojenčkova koža se po videzu in funkcijah zelo razlikuje od kože odraslih. Samozaščitni mehanizmi so pri dojenčkih manj razviti zato potrebujejo posebno nego, da njihova koža ostane zdrava. 

1. Dojenčkova koža je nagnjena k izpuščajem

Dojenčkova koža je 5x tanjša kot pri odraslih. Zato je toliko bolj občutljiva na kemične snovi, ki pridejo v stik z njo, ker se lažje  vpijejo in prodrejo globje v plasti kože.

2. Dojenčkova koža je nagnjena k izsušitvi

Ni treba, da dojenčka kopamo vsak dan.  Preveč umivanja izsuši občutljivo otrokovo kožo in ta postane bolj dovzetna za izpuščaje. 

Brisanje vratu, nog, rok in območje pleničk z vlažno krpo je običajno večino dni dovolj dobro - vsaj dokler se ne začne valjat po blatnih lužah. 

Ko ga boste kopali, se odločite za mila brez vonja, dišav in barvil ter dodajte samo kapljico ali dve.

3. Dojenčkova koža je bolj občutljiva na UV-žarke

UV žarki dojenčkovo kož veliko hitreje opečejo kot kožo odraslih. Med 10. in 16. uro, ko so sončni žarki najmočnejši se izogibajte izpostavljanju na soncu. Dojenčka oblecite v lahka in zračna oblačila, ki pokrivajo rokice in nogice. Zaščitite tudi obrazek in ušeska s klobučkom.

4. Površina dojenčkovega telesa je razmeroma velika glede na njihov volumen, zato hitreje izgubljajo toploto

Dojenčki hitreje izgubijo toploto, ker je njihova koža zelo tanka. Dobro je, da svoji mali štručki oblečeš še eno plast kot bi jo nosili sami glede na vreme.

  

Maham, Jerneja

*****

Zakaj so naše tetra pleničke tako posebne?

Preproste rešitve pri izraščanju zobkov

Ali veš, da je dojenčkova koža 5x tanjša kot pri odraslih?