5 TOP zelišč za pridobivanje naravnih barvil.

V enem od prejšnjih blogov sem pisala o naravnih oz. zeliščnih barvilih, ki so edina pot za doseganje trajnosti v modni industriji. Naravna barvila pridobivajo iz zelišč, ki jih z naravnimi postopki v laboratoriju predelajo v prah za različne barvne odtenke. Z ljubeznijo do narave so vsi postopki v procesu pridobivanja barvil prijazni do pitne vode in okolja.

Zeliščna barvila s svojimi Ajuverdskimi kvalitetami pomagajo ohraniti našo kožo varno in zdravo. 

Zelišča imajo tudi veliko koristi za zdravje. Ne vsebujejo nevarnih kemikalij in so naravni antioksidanti. Izdelana so iz dobrote narave, brez dodanih kemičnih snovi.

Predstavljam vam nekaj najbolj pogostih zelišč, ki ji uporabljajo za barvno paleto naravnih barv:

 1. HARITAKI

Rastlina Harutaki Semena Haritaki

Raste v predelu Hare v Himalaji, zato se tako tudi imenuje. Iz te rastline pridobivajo naravne zelene odtenke. Haritaki je "kralj zelišč", ker ima veliko zdravilnih lastnosti.

  

 

2. KURKUMA

 

Kdo ne pozna kurkume? :) Kurkuma spada v isto družino kot ingver, včasih znana kot "indijski žafran". Je vir znane rumene barve številnih azijskih jedi iz curryja. Iz njene korenine dobimo kulinarično začimbo in naravno barvilo. Kurkuma je bila in se še vedno uporablja za barvanje tekstila in tisk v Indiji.

Kurkuma zdravi kožne bolezni, urinske motnje, sladkorno bolezen in poživlja kri.

 

3. INDIGO

 

Iz indiga lahko ustvarimo široko paleto čudovitih modrih odtenkov in  je najuspešnejša rastlina za barvanje doslej. Barvo pridobivajo iz listov Indigofera tinctoria, ki za cvetenje potrebuje vroče, sončno in vlažno rastno okolje.

Z njim lahko zdravimo vrtoglavico, trebušne bolezni ter motnje vranice.

 

4. MADDER

 

Listi te rastline se zelo nerodno razraščajo po tleh, njeni grozdni rumeni cvetovi pa so videti povsem nepomembni. Kljub temu pa je rastlina pravi čudež narave. Njene korenine vsebujejo alizarin, ki je eden najdragocenejših pigmentov rdečega barvila, kar jih je doslej znanih.

Rastlina se uporablja pri zastrupitvah, pri bolečinah ženskih spolnih organov, pri težavah z drisko ter pri bolezni sečil. Uporabljajo jo tudi pri obolelih z gobavostjo.

 

5. GRANATNO JABOLKO

 

Sočno granatno jabolko daje okerno rumeno barvo. Olupek je bogat s taninom, ki izboljša obstojnost barve. Uporabljajo ga za utrjevanje barve in kot barvilo. Barvilo granatnega jabolka nima sijaja, zato ga pogosto mešajo s korenino kurkume, da barva postane svetlejša.

Olupek granatnega jabolka je eno najbolj uporabnih in lahko dostopnih barvil. Idealen je za prve poskuse začetnikov z naravnimi barvili, ker ustvari bogate in žive odtenke oranžne, rumene in rjave barve.

Z granatnim jabolkom zdravimo kašelj, zvišano telesno temperaturo, anoreksijo, kožne bolezni in bolečine pri kolikih.

NAŠI IZDELKI

Vsi naši izdelki, ki jih najdete v spletni trgovini so barvani z naravnimi, zeliščnimi barvami. Ponosna in hvaležna sva, da vam lahko ponudiva kvalitetne in unikatne izdelke, ki so prijazni do naše kože, pitne vode in okolja.

Vesela sem, da skupaj prispevamo k boljšemu jutri!

 

Maham, Jerneja