7 predlogov, kako kvalitetno preživeti čas s svojimi najdražjimi

Zelo rada sem doma. Tri leta že živimo na vasi, kamor smo se preselili iz Ljubljane. Vedno sem si želela, da moji otroci odraščajo na podeželju in danes sem še posebej hvaležna za to odločitev. Zdi se mi, da se tukaj čas bolj ustavi, bolj smo povezani z naravo in zdi se mi, da sem bolj svobodna. Ljubim mir, tišino, naravo, ki me obdaja, živali, ki jih srečujem vsak dan (srne, fazani, ptički vsepovsod) in otroško veselje najinih fantov, ko ves dan tekata gor in dol po travnikih. 

Priznam, da me je pa situacija v zadnjih dneh zadela in me je postalo malo strah. Zakaj? Ker ves čas delam od doma so dopoldnevi namenjeni samo meni in mojemu delu. Tokrat sem se morala bolj organizirati. Zato je bil ta trenutni strah prisoten, ker nas je neka trenutna situacija prisilila, da se organiziramo drugače in me je porinil izven cone udobja. Cona udobja ima neko vrednost, ampak zdaj še bolj cenim spremembe, ki so nujne, da se kot družina še bolj povežemo, tudi več pogovarjamo in preživimo več časa en z drugim. Zdaj čutim veliko hvaležnost za čas, ki nam je bil v trenutku podarjen. 

Tempo življenja nas ves čas priganja in sili v hitenje zaradi obveznosti.  Posledično smo ves čas pod stresom, izgoreli, nezadovoljni. Tokarat imamo priložnost, da se ustavimo in ostanemo doma. Ne moremo vsega kontrolirati, kaj se dogaja okrog nas, lahko pa kontroliramo sebe in svoje misli. Na nas je, kako bomo preživeli naslednje dni, doma s svojimi najbližjimi osebami. Lahko smo nezadovoljni in jamramo nad situacijo, lahko pa se odločimo za bolj pozitivno plat trenutne situacije. 

Da bi čim bolj kakovostno preživeli ta čas, bom z vami delila ideje in predloge, kaj vse bomo mi počeli.

1. POČISTI HIŠO/STANOVANJE 

Jaz sem začela s spomladanskim čisščenjem v kuhinji. Vse stvari sem zložila ven, pobrisala police, pregledala rok trajanja določenim živil. Živila, kot so riž, ajdova kaša, kosmiči,.. imam shranjeno v steklenih kozarcih zaradi boljšega pregleda.

Čakajo me še omare, ker sta fanta nekatera oblačila že prerasla jih bom podarila naprej in pregledala, če kaj rabita za prihajajočo sezono. Veliko oblačil dobita od bratrancev, tako da bom dokupila samo tisto najnujnejše.

Potem pa še okna. Tega se najmanj veselim, ampak veselje po tem opravilu je neprecenjivo. Ker imamo zelo velika okna, mi bo čiščenje vzelo vsaj dva dneva, bo pa pogled v svet toliko bolj svetel ;)

2. ŠOLA

Ker imamo doma prvošolčka, bodo dopoldnevi namenjeni šoli in delanju nalog. Predvsem pa bova veliko časa namenila branju knjig.

 

3. DRUŽABNE IGRE/SESTAVLJANJE KOCK

Ne zmanjka nam idej, katere igre bi igrali. Fanta sta navdušena nad družabnimi igrami. Najraje igramo Monopoly, karte Enka in naša najljubša igra je Catan.

 

4. KUHANJE

Midva oba zelo rada kuhava. In to se vedno bolj pozna pri najinima otrokoma, ker vedno več sodelujeta pri kuhanju. Včasih mi zmanjkuje idej, ampak vedno z veseljem pripravim vsak obrok. Kruh pečemo doma, v gostilne ne hodimo jest. Ko enkrat začutiš razliko, ima domača hrana večjo vrednost. 

5. DELO NA VRTU

Marec je idelani čas za pripravbo gredic. Jaz ne vem, kaj bi počela brez mojega vrta. ;) Obožujem delo na vrtu, še rajši pobiram pridelke, ki jih vzgojim. In zelo sem srečna v svojem kotičku.

Tisti, ki nimate svojega vrta in imate samo balkon, lahko tudi v lončke kaj posadite in pobirate sadove narave. Jagode, solata, paradižnik, zelišča in še in še... Malo pogljte na internet, kaj vse lahko pridelate na svojem balkonu. Idej je polno. 

6. VELIKO BODITE V NARAVI

Pojdite na sprehod v naravo in se veliko gibajte. Ne hodit na igrišča, ampak v gozd, kjer ni veliko ljudi. Zdaj je tudi primeren čas, da si naberete zelišča za čaj in si tako pripravite zalogo. Mi smo včeraj nabrali trobentice in pljučnik. Zdaj nas čaka še nabiranje lapuha in vijolic.

  

 7. VZEMITE SI ČAS ZASE IN BERITE KNJIGE

Če se je že nabral prah na kakšni knjigi, ki ste si jo želeli že dolgo nazaj prebrati imate zdaj idelano priložnost. Jaz sem vzela v roke Šolo življenja (Bruno Šimleša, ki je moj najboljši avtor knjig za osebno rast). Zelo vam priporočam tudi knjige indijskega misleca Osho. In v teh dneh malo več poslušam youtube kanal za osebno rast Ane Bučević ter preden se zvečeri, grem tečt in se zahvalim za prečudoviti dan, ki sem ga preživeli s svojimi najdražjimi fanti.

 

Želim ti veliko zdravja in osebnega zadovoljstva. Imejte se radi! ♥️

Jerneja