9 PREDLOGOV KAKO VKLJUČITI OČETA V NOVO OČETOVSKO VLOGO

Draga mama!

Pogumno si opravila si najtežje delo. Rodila si dragocenega otroka, ga nosila 9 mesecev, prenesla si jutranjo slabost, bilo je nekaj neprespanih noči.

Vso svojo energijo vlagaš v nego čisto majnega bitjeca, ki je dopolnil mozaik in vaju ustvaril v družino.

Včasih se ti zdi, da komaj preživljaš dneve zato sem zate pripravila nekaj predlogov, kako lahko vključiš in podpreš svojega partnerja v novi očetovski vlogi.

Torej, gremo pogledat 9 odličnih in preprostih predlogov: 

1 Velikokrat, še posebej če mamica doji prevzame veliko stvari nase. Z partnerjem se pogovorita o stvareh, ki bi jih lahko on naredil in se povezal z otrokom. Zato vključi partnerja v dnevne rutine. To je lahko kopanje, uspavanje po hranjenju, sprehod v vozičku, branje knjigic, ...

Tukaj moram pohvaliti mojega moža, ker mi je bil v veliko pomoč pri negi in vzgoji fantov. Najina fanta imata 15 mesecev razlike in mi je bilo zelo pomebno, da sem ga imela ob sebi. Ker nisem dojila je tudi Rok vstajal ponoči, pripravil stekleničko mleka in nahranil mala lačna usta. Veš, koliko mi je to pomenilo, da sem lahko nekaj ur več spala in se spočila. Tako da, draga moja, če ne dojiš -  vse je OK. Tudi jaz nisem in oba fanta sta zrasla v zdrava in zadovoljna fantka. Izkoristi priložnost, da se partner še bolj poveže z otrokom. Moji fantje so tako zelo povezani, da lahko rečem samo hvala vesolje. :)

(Spodaj prilagam nekaj naših fotografij, kako se je Rok vključeval v vsakdanje rutine)

2 Pomagaj partnerju in mu podaj smer. Moški nima prirojenih materinskih instinktov, kot jih imaš ti. Čeprav se ti nekatere stvari zdijo kot zdrava pamet, za tvojega partnerja to niso. Zato mu daj nežne predloge kot so: " Sprašujem se, če bi pomagalo? ..."

3 Ko nekaj potrebuješ mu povej. Tvoj partner si želi le najboljše zate in za vajinega otroka. Pomagati ti želi na vsak način. Včasih pa potrebuje, da mu ti poveš, kaj potrebuješ. Ker nam ne znajo brati misli, čeprav bi si včasih želele. In tako se tudi oni učijo. Prepričana sem, da ti bo z veseljem pomagal. :)

4 Bodi potrpežljiva in ne pozabi, da se tako kot ti tudi on uči in doživlja nove trenutke. Vsedi se in uživaj ob gledanju, kako tvoj partner postaja očka.

5 Prisluhni tudi njegovim predlogom, čeprav se ti zdi, da mu moraš podati veliko smernic. Včasih imajo dobre ideje. :)

6 Delajta kot ekipa in ne pozabita, da sta skupaj najboljši tim.

7 Zaupaj mu, da zna poskrbeti za otroka. Če veš, da je otroka treba nahraniti ali uspavati mu pusti, da sam to ugotovi. Obljubim, da bo ugotovil!

8 Vprašaj ga kako je ali kako mu lahko ti pomagaš. Pogovarjajta se.

9 Daj mu vedeti, da ga ceniš. Ne samo, da se bo počutil bolje, ker opaziš njegova prizadevanja ampak ga bo najverjetneje še bolj vzpodbudilo, da nadaljuje v tej čudoviti vlogi očeta.

Zahvali se partnerju za vse, kar počne zate in vajinega otroka.

Želim ti vse lepo na tvoji poti.

Maham! Jerneja

   

  

*****

Kako biti dobra mama?

Presenetljiva dejtva o koži dojenčka.

Preproste rešitve pri izraščanju zobkov.