SVETOVNI DAN ČEBEL (20. maj)🐝

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2014 dala pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel.

Za svoje zdravje skrbimo s številnimi čebeljimi izdelki (z žličko medu ali propolisa na dan), nekateri za še večjo odpornost uživate matični mleček. Vse to so čebelji pridelki, za katere so preko leta pridno poskrbele čebele. Spomladi, ko ozelenjujemo svoje vrtove, balkone in okolico svojega doma, pa lahko tudi mi poskrbimo za čebele.

Sosedov čebeljnak:

Sosedov čebeljnak

 

Čebelarska zveza Slovenije je podprla projekt sajenja medovitih rastlin. Ker čebele izumirajo zaradi pomanjkanja hrane lahko vsak od nas pristopi k projektu in v svoji okolici zasadi čimveč medovitih rastlin. Tudi če v en sam lonček posadite sivko ali timijan in ga postavite na okensko polico vam bodo čebelice zelo hvaležne. 

Katere rastline lahko zasadimo, da bodo med cvetenjem kakovostna paša za čebele? 

V svoj načrt o ozelenitvi vrta ali balkona poskušajmo vključiti čimveč medovitih rastlin, ki predstavljajo dodaten vir medičine in cvetnega prahu za čebele, čmrlje in ostale opraševalce. 

Na vrtu in prav tako na balkonu lahko posadimo veliko zdravilnih dišavnic.
Jaz imam na zeliščni gredi posajen rožmarin, timijan, drobnjak, origano, žajbelj, baziliko, majaron, meto, sivko in lan. In prav vse te dišavnice spadajo med medovite rastline. 🍯
                            
          

 

Imam tudi posebej gredico za rože, med njimi so tudi medovite rastline. Zgodaj spomladi so cvetele trobentice in zvončki, zdaj pa že kukajo iz zemlje nageljčki, astre, cinije, sončnice,... ter potonke in spominčice, ki so žal že ocvetele. Zelo si še želim posaditi ameriški slamnik in materino dušico. Med drugim je zelo pomembna ajda, oljna ogrščica, divja češnja itd. 

Čebele v veliki meri pripomorejo k ohranjanju naravnega ravnovesja in majo zelo pomembno nalogo - opraševanje rastlin in s tem največ prispevajo k pridelavi hrane. S tem hkrati prispevajo k prehranski varnosti, raznolikosti in kakovosti prehrane ter zadostni količini vitaminov.

Slovenija je edina članica Evropske zveze, ki je svojo avtohtono vrsto čebele - Kranjska sivka zaščitila, kar pomeni, da se pri nas ne sme gojiti čebel drugih ras.

V okviru šolskega naravoslovnega dneva smo se doma lotili projekta in fanta sta izdelala gnezdilnico za čebele samotarke. 

Kdo so čebele samotarke? 

V Sloveniji je bilo doslej najdenih preko 500 vrst divjih čebel. Med njimi je 35 vrst čmrljev, ostalo pa so večinoma čebele, ki živijo samotarsko, zato jim pravimo čebele samotarke.

Za čebele samotarke je značilno, da vsaka samica sama poskrbi za svoj zarod. Gnezdijo lahko v luknjah v lesu, v votlih steblih, v zemlji na tleh ali celo v polžjih hišicah. V gnezdo odložijo jajčeca in jih oskrbijo s hrano – pelodom, nato pa ga zaprejo z blatom, kamenčki ali koščki listja. S tem je njihova skrb za potomstvo zaključena. Iz jajčec se izležejo ličinke, ki se hranijo s pelodom in nato zabubijo ter naslednjo pomlad izletijo kot odrasle čebele. So zelo pomembne za opraševanje divjih in kmetijskih rastlinin so zelo učinkovite prenašalke cvetnega prahu. Ena čebela samotarka lahko opravi delo 100 medonosnih čebel. 🐝

Tudi ti lahko izdelaš svojo gnezdilnico in jo obesiš na svoj vrt ali jo odneseš v mestni park. (Za izdelavo potrebuješ pločevinko, trstiko in vrvico.) 💪

 

Pojdi na dolg sprehod na najbližji travnik in občuduj rože, ki te obdajajo. Najdeš tudi medovitie rastline, kot so zvončnice, navadna lakota, ivanjščice, šentjanževka, trpotec, divja kamilica,... ter še in še. 

  

Maham, Jerneja