NARAVNO POLNILO KAPOK IN NJEGOVE POSEBNOSTI.

Kaj je kapok?

Kapok ali kapokovec se imenuje tropsko drevo in vlakno, ki izvira iz Mehike, raste pa v tropskih gozdovih tudi po ostalih celinah. Znan je tudi kot svilen bombaž ali java bombaž. V osnovi gre za impresivna in zelo velika drevesa, saj lahko v višino zrastejo tudi do 60m, njihova debla pa so debela tudi do treh metrov. Njihova življenjska doba je dolga, saj lahko dočakajo tudi do 300 let. Kapokovec spada med listopadna drevesa.

Ko listje odpade in je drevo golo se pojavijo cvetovi. Značilno je tudi to, da drevo ne cveti vsako leto. Nekatera drevesa so tudi 5 do 10 let brez cvetov. Ko pa drevo cveti, se na drevesu pojavi do 4000 cvetov. Če so ti cvetovi oprašeni (najpogosteje jih oprašijo netopirji) bodo rože proizvajale puhasto, bombažu podobno vlakno, ki vsebuje dosti semen.

Iz teh vlaken izdelujejo naravno volno imenovano kapok, ki se najpogosteje uporablja za polnjenje blazin in pohištva. Omenjeni cvetovi se pridobivajo z nabiranjem (ali iz dreves ali iz tal) in s tem sama drevesa niso poškodovana. Prav tako je ves proces nastanka cvetov povsem naraven in pri tem niso uporabljeni pesticidi ali podobna sredstva.  

 

Kapok je podoben bombažu, saj sta obe vlakni plodovi s semeni. Sama vlakna so dolga 2 do 4 cm, so sijoča, rumenkasto rjave barve in po sestavi iz mešanice lignina in celuloze.

Kapok je naravno biološko razgradljivo vlakno, zelo krhko in se lahko pri obiranju hitro poškodujej. So približno 8-krat lažja od bombaža in so hidrofobna, saj so prevlečena s tanko plastjo nekakšnega naravnega voska (s katerim odbija vodo, odganja insekte in majhne organizme).

Kapok vlakna niso primerna za predenje, ker so preveč gladka, spolzka in krhka. S sodobno tehnologijo so uspeli narediti prejo, mešanico kapoka in bombaža. 

Zakaj se kapok uporablja?

V preteklosti se je kapok zaradi lastnosti odbijanja vode, uporabljal za polnjenje rešilnih jopičev. Ker ima kapok dosti pozitivnih lastnosti je vlakno zelo priljubljeno za polnjenje blazin, vendar se je zaradi poliestra njegova uporaba v zadnjih letih močno zmanjšala. Kljub vsemu pa v zadnjih časih doživlja nekakšen preporod zahvaljujoč svojim značilnostim. 

Kapok je označen kot nealergijski in blazine s tem polnilom priporočajo vsem, ki imajo kakšne težave z alergijami. Še posebej priporočljiv je za otroke. Kot je bilo omenjeno, so vlakna zgrajena tako, da odganjajo insekte in druge škodljive mikroorganizme. Zaradi tega v blazini ne bo pršic.

Zato je zelo primeren tudi za polnjenje mehkih igrač. Ker so izdelki polnjeni s kapokom zelo trdni, se uporabljajo tudi za polnjenje meditacijskih blazin. Po pranju kapok dobi nazaj prvotno obliko. Se ne zlepi. Lahko se uporabi večkrat, ne da bi se razvile plesni. 

Vzglavniki in blazine polnjen s puhasto ekološko kapok prejo, nudijo razkošno mehkobo in sposobnost dezintegratorjev. Kapok plavajoča naravna vlakna se pogosto uporabljajo kot alternativa volni in sintetičnemu lateksu in so popolnoma prilagodljiva. 

Kapok se uporablja tudi za kompostiranje in kot biološko razgradljivo sredstvo, ki zmanjšuje količino odpadkov.

Ker so vlakna oblikovana za razprševanje semena z vetrom, je priporočljivo nositi masko, ko polnimo predmete, kajti vlakna letijo v vse smeri in lahko dražijo pljuča. 

Ali je kapok hipoalergen?

Kapok polnilo je običajno označen kot »hipoalergen«.

Na žalost ni urejene zakonodaje, ki bi definirala in uredila uporabo izraza »hipoalergen«, zato je uporaba izraza pri umolira pršice in alergene kot druga polnila, zato je lahko alternativa za tiste, ki so alergičlni na prščice.

Previdno - kapok je vnetljiv!

Na žalost je kapok zelo vnetljiv. Če uporabljate vzglavnik ali blazino v bližini ognja, potem kapk ni priporočljiovo polnilo.

Za vnetljivost je sicer dobro poskrbljeno pri blazinah in vzglavnikih. Zavedati se je potrebno, da so številne tradicionalne posteljnine in izdelki obdelani z res grdo kemikalijo, kot je formaldehid, ki preprečuje gorljivost. 

Ali je vnetljivost kapok preje večje zaskrbljenost, kot zdravstvena izpostavljenost potencialno nevarnim kemikalijam? Zagotovo se strinjate, da je zdravje na prvem mestu, saj kar 1/ 3 življena preživimo (prespimo) na vzglavniku.

 

Vir: Bonatura