KAKO BITI DOBRA MAMA?

Ali večkrat razmišljaš o tem kakšno delo opravljaš kot mama?

Mislim, da vse mame tako razmišljamo. In razmišljanje o tem, kako biti boljša mama se nenehno vrti v naših glavah.

Na koncu dneva analiziramo stvari, ki so se zgodile. Dobre in slabe. Težko izklopimo svoje možgane. Ampak včasih je bolje, da se preprosto lotimo stvari, ki jih lahko naredimo bolj spontano in v resnici ne zahtevajo veliko našega razmišljanja.

Vsaka stopnja vzgoje otrok prinaša svoje izzive. Rada se učim strategij za spopadanje z temi izzivi in rada prisluhnem dobrim nasvetom strokovnjakov. Ampak majhni in preprosti koraki so včasih najboljša strategija.

In veš kaj tukaj najbolj pomaga? Opustitev ideje o popolnem starševstvu. Vsi vemo, da popolnih staršev ni. Pa vendar smo še vedno zelo stroge do sebe.

Nikoli ne bo dneva, ko bom/š naredila čisto vse prav. Dajem/š vse od sebe, vsak dan. Pa še vedno se mi/ti zdi, da nisem/si najboljša mama.

In kako postati boljša mama? Tukaj imam zate nekaj nasvetov, ki so tudi meni v veliko pomoč ...

DAJ VEČ OBJEMOV

Daj neskončno objemov. Objemi, poljubi in crkljanje delajo čudeže.

ODZIVAJ SE POČASI

Si hitro razočarana? Preštej do tri, preden se odzoveš. Ko sem začela z to metodo sem morala šteti do 10. Ampak je bilo vredno tega.

BOLJ SE ZABAVAJ

Otroci so tako zelo zabavni. Neverjetno je, kaj lahko vse opaziš, če se ustaviš in jih opazuješ. Imajo tako brezskrben in odprt odnos. Še posebej, ko gre za njihovo bolj bleščečo stran. :)

POSLUŠAJ

Res jih poslušaj. Ne samo kimanje in nasmeh. Resnično verjamem, da otroci vedo, kdaj jih poslušamo in kdaj ne. Sploh malo večji otroci.

Kako se počutiš, ko veš, da te nekdo ne posluša oz. ni pozoren, ko govoriš? Ne počutiš se najbolje, ane? In sigurno si nobena mama ne želi, da se njen otrok ne bil tako počutil.

VZEMI SI ČAS

Vsak dan si razporedi čas, ki je namenjen samo otrokom. Ni nujno, da je to celo popoldne. Vendar poskrbi, da bo to čas samo zanje.

Otrok si bo zapomnil, da si si vzela čas za branje knjig, pogovor, družabne igre, sprehod, ... Spomnil se bo. Zato le upočasni in bodi tam za njega.

ODLOŽI TELEFON

Pa čeprav samo za kratek čas. Odloži telefon in otroku posveti vso pozornost, ki si jo tako močno želi, potrebuje in zasluži.

Noben otrok ne bi smel tekmovati z mobilnim telefonom za pozornost.

MANJ SE OBREMENJUJ

Otrok bo včasih z raztegnejo majčko šibal po igrišču, včasih se ti bo zgodilo, da bo večerja posrežena zelo na hitro in ne bo najbolj zdrava.  Pa nič za to. Izberi sama, kam boš vlagala svojo energijo in čas.

Z OTROKI POJDITE VEN

Kadar nam vreme dopuščate z otroki pojdite ven.Sveži zrak dela čudeže. Če zunaj dežuje lahko skačete po lužah, se odpravite v knjižnico ali poiščete drugi notranji prostor za igro. Pomembno je, da zamenjate prostor.

IMEJ NEKAJ ČASA ZASE

Vem. To je časih lažje povedati kot narediti. Je pa izjemno pomembno. Le malo časa zase lahko okrepi in pridobi na našem potrpljenju. Mama, ki je izčrpana in pod stresom ni najboljša mama. Tudi ti si oseba, ki rabi čas zase. Vsaj poskusi, če si še nisi vzela časa zase.

***

Torej, draga moja kolegica, kaj praviš? Imaš še ti kakšen svoj predlog?

Materinstvo ima milijon različnih poti in nobena ni "prava" pot. Dnevi so lahko in bodo težki, a v vsakem dnevu je tudi nekaj lepega. Vedno poskušaj poiskati tisto lepoto, bodi hvaležna zanjo in jo ceni.

Verjemi vase. Tvoji otroci te imajo neskončno radi in tudi verjamejo vate.

Zanje si najboljša mama na svetu.

Želim ti vse dobro!

Maham, Jerneja

*****

Kako z otroki začeti dan brez kaosa?

7 idej za bolj srečno in pozitivno življenje

40 vprašanj za globje razumevanje tvojega otroka

20 načinov kako kvalitetno vlagati vase

Kako ustvarimo pozitiven dom za otroka?

50 zabavnih vprašanj, ki jih lahko zastaviš svojemu otroku. Smeh zagotovljen.