KAKO ZGRADIMO OTROKOVO SAMOZAVEST?

Vzgoja samozavestnih otrok je bila vedno na vrhu mojega seznama kot mame in mislim, da je tudi na vrhu tvojega. Se motim?

Naša brezpogojna ljubezen do otroka je najboljši začetek ampka to, kako oblikujemo otrokove dnevne izkušnje močno vpliva na njegovo stopnjo samozavesti.

Majhne in preproste življenjske izkušnje so tiste, ki pogosto najbolj vplivajo na otroke. Ker majhni otroci živijo v tem trenutku (otroci se ne ozirajo na preteklost ali prihodnost), nanje vpliva tisto, kar doživljajo v trenutkih svojega dneva. So kot spužve, ki prevzamejo vse vidike življenja.Če želimo, da je naš otrok samozavesten bodimo pozorni na vsakodnevne interakcije z njim. Otroku lahko dejansko zgradimo samozavest s preprostimi interakcijami, ki se zgodijo čez dan, kot je nežno spodbujanje in pomoč, ko je čas, da se obleče; ustvarjanje rituala za obroke, kjer imajo pomembno odgovornost, kot je postavitev mize ali dajanje prtičkov vsem; ali popoldneve, preživete doma ob skupni malici ali peki. Ustvarite tiste trenutke, v katere jih lahko vključite, da sodelujejo.

Razmislimo o velikih in majhnih dnevnih interakcijah, ki jih imamo s svojim otrokom. Ko komuniciramo z otrokom jih poslušajmo s polno pozornostjo in se izogibajmo motnjam. Odložite mobilni telefon ali še bolje, pospravite ga.

Ko poslušamo iz sebe, otroku pokažemo, da je pomembno, kar nam ima za povedati. Zaradi tega se počutijo pomembne in slišane.

Če želimo, da je naš otrok samozavesten ga vzpodbujajmo pri njegovih prizadevanjih, če si želi poskusiti nekaj novega. Proslavimo njegov trud in dosežke.o

Če želimo, da je naš otrok samozavesten mu pustite čas v njegovem dnevnem ritmu za samostojno igro. Otroci pridobivajo samozavest z vključevanjem in krepitvijo svoje domišljije skozi igro. Ustvarjalnost je eden najboljših načinov za negovanje otrokovega zaupanja.

Zate imam 7 načinov, ki ti bodo pomagali zgraditi otrokovo samozavest:

1. obravnavajmo jih spoštljivo

2. moč pozitivnega samogovora

3. sprejmimo jih takšne, kot so

4. ustvarimo jim prostor, da svobodno delijo svoja čustva

5. jih ne spodbujamo, da se hitreje razvijajo

6. ne razburjajmo se, ko delajo napake

7. spodbujajmo jih, da poskusijo nove stvari

8. proslavimo njihov trud in dosežke

Poskusi to in otroku boš zgradila temelje za samozavest.

Razmisli tudi o svoji ravni samozavesti. Če ti primanjkuje samozavesti pa razmisli pri sebi, kaj lahko storiš, da povečaš svojo samozavest.

Maham, Jerneja

*****

10 ljubečih besed za boljše razpoloženje otroka.

Zakaj so afirmacije pomembne pri otrokih?

9 pozitivnih besed, za katere nam bodo otroci hvaležni

50 zabavnih vprašanj, ki jih lahko zastaviš otroku. Smeh zagotovljen.

Kako ustvarimo pozitiven dom za otroka?

Pozitivne afirmacije za mamice & otroke

7 idej kako živeti srečno in pozitivno življenje

Kako z otroki začeti dan brez kaosa?