Ko zadiši po prekmurski kuhinji. Pogovarjala sem se z Urško Fartelj, kulinarično blogerko, ki ustvarja pod imenom 220 stopinj poševno.

Moje Prekmurje. Čeprav tam ne živim že 12 let, se vedno znova rada vračam domov. Spomini na brezskrbno otroštvo, družina, prijatelji, vonj domače kuhinje. Ravnica in reka Mura. 

Oooo, kako je bilo lepo! Pa ne mislim, da danes ni lepo, ampak se vsi radi spominjamo časov iz otroštva. Se strinjate, a ne?

Pred dvema tednoma sem v goste na Otok ljubezni povabila kulinarično blogerko Urško Fartelj, katero zelo rada spremljam. In če rabim kakšen recept, je ona vedno moja prva izbira. Sestavine in jedi, ki jih Urška pripravlja me tako lepo spomnijo na kuhinjo moje ome. Najboljša hrana je bila vedno pri omi in moja najljubša jed je bila mlečna ajdova juha z prekajenimi rebrci. Če je oma vprašala: "Kaj skuham danes?", je bil moj odgovor: "kašino župo." In to je še danes ena izmed mojih najljubših jedi, nad katero so navdušeni tudi moji fantje.

Prekmurska kuhinja ni samo bograč in prekmurska gibanica, ampak veliko večje kulinarično razvajanje. Zato srčno vabljeni k ogledu videa. ;)

 

Po intervjuju sva se razvajali ob kurišču in si pripravili bujraško malico. Otok ljubezni se nahaja v vasi Ižakovci v Prekmurju. Tukaj lahko doživite čar narave, kulinarike, bujraštva, prekmurskega človeka, ter reke Mure in mlina, ki ponovno melje žito. 

Kdo so bili bujraši in zakaj sva si pripravili bujraško malico malico, pa izveste v videu. ;)

 

Za bujraško malico potrebujete kurišče, nad katerem si popečete ržen kruh. Ko se ta rahlo zapeče podrgnete kruh s česnom in ga namažete z zaseko. Zraven nazdravite z ljubezenskim napojem (z žganjem). Pa dober tek!

Na fotografijah pa sem ujela nekaj utrinkov iz Otoka ljubezni.

      

V videu sem povedala tudi nekaj zelo pomembnih informacij o naših eko kuhinjskih krpah.

Otok ljubezni, hvala iz srca za dobrodošlico in gostoljubje. Pridemo spet! 

Maham, Jerneja