Mojih 5 nasvetov uporabe alkoholnega kisa za čisti dom.

Pri nas doma je sobota dan za čiščenje (večinoma). Če rada čistim? Ne najraje, imam pa rada vonj čiste hiške.  Rada imam, da je pospravljeno (pa čeprav včasih samo tisti dan ;), da je pobrisan prah s polic, da ploščice in ogledala v kopalnici sijejo. :)

Zadnjih pet let za čiščenje cele hiše uporabljam alkoholni kis. Pred tem sem uporabljala različna čistila, ki so bila zelo agresivna do moje kože in tega dolgo nisem niti opazila oz. pomislila, da so čistila lahko krivec za moje roke. Srbelo in peklo me je po rokah, pa čeprav sem nosila zaščitne rokavice. Temu sem morala narediti konec in sem začela raziskovati, s katerimi naravnimi čistili bi lahko imela še vedno čisto kopalnico in da cena teh čistil ne poskoči do neba. :)

Tudi mama mi je veliko govorila, kako je fajn alkoholni kis za čiščenje, pa sem si mislila, ojojo,... alkoholni kis pa že ne pride v poštev. Tisti vonj, uf! Nikoli.

Ampak, kako pravijo... "Nikoli ne reci nikoli!" hihi, pa še kako drži. ;)

Danes razmišljam drugače.

S tabo delim ideje in predloge, kje vse jaz uporabljam alkoholni kis ter ti lahko iz mojih izkušenj zaupam samo tole: 

Ceneje, bolj zdravo, prijazno do okolja in učinkovito! To je alkoholni kis. 

Poleg tega te pri uporabi alkoholnega kisa nikoli ne bo več skrbelo, če se je tvoj otrok ravnokar plazil in dal roko v usta ali je tvoj ljubljenček pravkar polizal tla saj boš vedela, da si čistila s sredstvom, ki ne vsebuje nobenih kemikalij.

Pa začnimo z nekaj zanimivimi informacijami o alkoholnem kisu.

* Alkoholni kis ubija neprijetne vonjave.

* Deluje antiseptično. 

* Je vsestransko uporaben pri pranju perila (kis pomaga, da detergent deluje bolj učinkovito, hkrati pa ščiti barve pred bledenjem. Zmanjšuje nastajanje oblog in ostankov, ki jih puščajo mila in detergenti. Barve bodo tako bolj živahne in ohranile se bodo dlje časa).

* Alkoholni kis je naravni mehčalec vode in če ga boste dodali med pranjem perila namesto mehčalca, bo perilo bolj mehko.

* Idealen za pranje občutljivih tkanin.

* Zmajšuje statičnost tkanin.

* Zmanjšuje nabiranje dlak in ostalih vlaknin na oblačilih.

* Belo perilo bo še bolj belo.

* Čisti pralni stroj in razgrajuje vodni kamen.

Kje vse jaz uporabljam alkoholni kis?

Vsepovsod, razen na lesenih površinah ne. ;) Kis je za lesene površine preveč agresiven, zato za prisanje prahu na lesenih policah, omarah,... uporabljam samo bombažno krpo in vodo. Ko pačistim kuhinjske omarice pa v vodo dodam par kapljic ekološkega ceta (kupim ga v Hoferju), da lažje in bolj učinkovito sčitim mastne madeže. Z vročo vodo in cetom pomivam tudi tla. Imamo parket in se mi zdi, da je cet bolj nežna, negovalna in še vedno odlična izbira za pomivanje tal.

No, da pridemo do bistva. Vedno ampak res vedno alkoholni kis razredčim z vodo. V pršilko nalijem  kis in dolijem vodo. (približno razmerje kis:voda je 1:3).

 

1. Uporabljam ga v kopalnici za čiščenje umivalnikov, tuš kabine, ploščic, wc školjke, ogledala,... Odlično razgradi vodni kamen in cela kopalnica kar sije od čistoče. 

 

2. Za čiščenje oken. 

3. Pomivalno korito v kuhinji in pipa ter čiščenje odtokov skupaj s sodo bikarbono.

4. Alkoholni kis uporabljam namesto mehčalca. Vedno, pri belem in barvnem perilu. Perilo je po pranju zelo mehko in hkrati s pranjem perila se čisti vodni kamen v pralnem stroju.

 

5. Zdaj, v času korona virusa, pa alkoholni kis uporabljam za razkuževanje. Ko pridem iz trgovine, vsa zapakirana živila obrišem z bombažno krpo, ki jo našpricam z razredčenim kisom. Tudi za razkuževanje kljuk je odličen.

 Alkoholni kis je tako zelo dostopen in vsestranski izdelek, ki bi moral biti v vsaki omarici z naravnimi in do okolja prijaznimi čistili.

Poleg alkoholnega kisa, pa obstajajo še druga naravna čistila, ki jih lahko uporabiš in si tako lahko pomirjena glede zdravja in varnosti. 

 

To so: soda bikarbona, limona, citronka in eterično olje čajevca.

 Veselo spomladansko čiščenje ti želim! 

Jerneja