Najboljših 5 o zeliščnih barvilih

ZELIŠČNA BARVILA

"Želimo spremeniti odnos do sveta z naravnimi barvami. Vrnili vas bomo nazaj h koreninam. Ker živimo in barvamo naravno." (Moto najinih poslovnih partnerjev iz Indije)

ZGODOVINA

Ljudje so že od svojega razvoja občudovali barve in uporabljali naravne materiale za barvanje kož in okrasitev školjk. Tudi zidovi v  starodavnih jamah in rdeča tkanina, najdena v Tutankamonovi grobnici, pričata o uporabi naravnih barvil, ki so prisotna že stoletja. 

Vendar pa uporaba barvil za tkanine postane zelo vidna šele po 15. stoletju, ko se je umetnost barvanja razširila iz Kitajske in Egipta na Japonsko, v Evropo in v Srednjo Ameriko. Tudi v indijskih besedilih najdemo zapise o uporabi rumenih, modrih in rdečih barvil. 

S povečanjem trgovine z volno, svilo in bombažem po vsem svetu so barve postale pomembno blago. 

Leta 1856 so nastala sintetična barvila in uporaba naravnih materialov za izdelavo barvil je hitro postala redkost. 

OKOLJSKE KORISTI

Odpadne vode, ki nastanejo pri uporabi sintetičnih barvil se odlagajo v oceane in tla in predstavljajo veliko nevarnost za naš ekosistem.

Zato so zeliščna barvila edina pot za doseganje trajnosti v modni industriji, ker so biorazgradljiva in ne onesnažujejo vode. Z uporabo naravnih materialov odpravimo škodo našemu okolju. 

In še nekaj... Zeliščni proces barvanja je tudi sredstvo za ustvarjanje novih delovnih mest v podeželskem sektorju družbe, saj vemo, da mora biti trajnost zaokrožena.

KORISTI ZA ZDRAVJE

Naša koža je največji organ našega telesa. Zato raje izberimo tkanino barvano z zeliščnimi barvili, ki s svojimi Ajurvedskimi kvalitetami pomagajo ohraniti kožo varno in zdravo.

Zelišča imajo nekaj dobro zabeleženih koristi za zdravje. Npr. kurkuma pomaga pri zdravljenju in vlaženju kože, indigo pa deluje kot naravni repelent proti komarjem.

Zeliščna barvila ne vsebujejo nevarnih kemikalij in so tudi naravni antioksidanti. 

Izdelana so iz dobrote narave in ne v laboratoriju z dodanimi sintetičnimi kemikalijami.

PROCES NARAVNEGA BARVANJA

Proces zeliščnega barvanja je veliko enostavnejši, kot se zdi. Vse kar proces zahteva je povezanost z naravo. 

Zeliščna barvila so skoraj izključno rastlinska. Uporabi se cela rastlina od cvetov, listov, semen, korenine in tudi lupine.

Velikokrat se uporabi tisti del rastile, ki ga štejemo med odpadke. (npr.: lupina granatnega jabolka, čebule, pralnega oreščka,...)

Ko izberejo pravi del rastline za določeno barvo, se ta več dni suši na soncu. Barvo se pripravi v obliki praška. Nato se v laboratoriju ustvari sorazmerna mešanica zelišč in naravnih lužil za posebne odtenke barv.

Postopek barvanja z zelišči je popolnoma prijazen do narave, saj ne uporabljajo sestavin, ki bi škodovale okolju, ljudem ali živalim.

 

NAJINI IZDELKI

Najina nova kolekcija izdelkov je v celoti ročno izdelana iz ekološkega bombaža, ki ima certifikat GOTS.

Blago je ročno pobarvano z zeliščnimi barvami, ki se potem suši na soncu. Unikatni dizajn je ročno potiskan s sitom (tudi pri tisku so uporabljene zeliščne barve) in vsak izdelek je ročno izdelan z veliko ljubeznijo in občutkom do narave.