Recept: Najin domač kruhek z jogurtom

Najin kruhek. Toliko ene vrednosti in hvaležnosti čutim vsakič, ko ga vzamem iz pečice. Vonj domačega kruha, hrustljava skorjica in znotraj mehka sredica. Vauuuv!

Sestavine, ki jih rabiš za top kruhek so:

500g moke, 1/2 svežega kvasa, 1 dcl mleka, 1 čajna žlička sladkorja, ščepec soli in 1 dcl navadnega jogurta ter malo vode. Po želji lahko dodaš različna semena (lan, sezam, sončnična semena, indijski trpotec, mak, chia semena,...)

Postopek:

1. V večjo posodo presejemo moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo toplo (ne sme biti vroče) mleko. Dodamo kvas in sladkor ter počakamo 10 min, da se naredi kvasec. Ob strani dodamo v moko sol.

2. Ko je kvasec narejen omesimo testo z robotskim mešalnikom. Preden mešalec začne gnesti testo dodamo jogurt in semena. Potem testo gnetemo 20 min na višji stopnji. Med gnetenjem poglejte testo; če je bolj tekoče, dodajte malo moke, če vidite, da je presuho pa dodajte malo vode). Če nimate mešalnika, mesite testo z rokami, dokler ne bo elastično in mehko.

3. Testo nežno z lopatko stresemo na delovno površino in ga lepo oblikujemo v hlebec. Položimo ga v košarico in pustimo da vzhaja 20 min. Ta čas prižgem pečico na max (270C), da se segreje.

Tukaj pa je en najin mali namig. :) Pred tremi leti sva si za peko kruha in pic naročila glineno ploščo pri Pečarstvu Avguštin v Komendi. To je univerzalna glinena plošča, ki paše v vse pečice, skorjica kruha pa se na njen lepo zapeče in jo naredi zelo hrustljavo. Po pravici povedao, kot da bi kruh pekla v krušni peči. Pice pa so norooo dobre!

4. Ko je pečica ogreta, znižamo temperaturo na 180ºC (160ºC ventilatorska). Kruh nežno iz košarice prevrnemo direktno na glineno ploščo (pečemo ga direkt na plošči, brez pekača). Pod ploščo podstavite nek pladenj, v katerega nalijete vodo, da se v pečici ustvari več pare.

Kruh pečemo 1 uro. Ta - da!

 

 

Če kruh ostane in ga ne pojeste pa priporočam, da narediš enostavne in hrustljave krutone. Kruh nareži na kocke in jih stresi v pekač. Dodaj malo soli, masla in zelišč (jaz sem dodala rožmarin). Premešaj, da se vse sestavine lepo premešajo. Peči v pečici na 180ºC/10min.

Mi jih dodamo v kremne juhe (grahovo, cvetačno, špinačno, špargljevo,...) ali jih hrustamo za malico. :)

 

Pa dober tek!

 

Maham, Jerneja