NE GRE ZA TO, DA NIMAM ČASA

Nekaj let nazaj sem večkrat rekla "nimam časa". Predvsem sem mislila, da moram vse postoriti sama, tudi če pozabim nase. Počela sem vse in nisem znala poskrbeti zase. Sem kuhala, likala, prala, vzgajala dva majhna otroka, tekala na vse konce po opravkih, ...

Danes je povsem drugače. Učenje in sprejemanje sebe sta me naučili, da ne gre za čas ampak za prioritete.

Večino dni ostanejo kupi perila ali pa posoda, ki se zvečer ne zloži v pomivalni stroj. In veš kaj? Čisto vseeno mi je.

Osredotičila sem se na spremembo svojega zornega kota in neverjeten je občutek, kako so se stvari spremenile, ko sem "nimam časa" zamenjala z besedami "to ni moja prioriteta".

Tako enostavno je reči nimam časa za telovadbo, za zmenek z možem, za kavico s prijateljicami ali za branje knjig.

Toda ali bi lahko rekla, da ni moja prioriteta preživeti čas z možem? Ali bi lahko kdaj rekla, da čas z mojima fantoma ni pomemben? Upam, da ne.

Odnsi z možem, s sinovova in s seboj (skrb zase) morajo zagorovo biti moja prioriteta. Pravzaprav so to moje prednostne naloge.

Odkar imam dva sinova sem obupano iskala ravnovesje in hvaležna sem, da sem ga tudi našla. Skrb za njiju in za hiško, delo za spletno trgovino in vse druge obveznosti so moj čas popolnoma spremenili.

Ampak vseeno ne pozabim kaj je pomembno za mojo družino, delo in tudi kaj je pomembno zame. In te stvari načrtuje. Vzamem si čas za tisto, kar mi največ pomeni.

Med tednom me vleče na različne konce in namesto, da si rečem "nimam časa" se vprašam: "ali je to moja prednostna naloga?"

Ne tako dolgo nazaj sem mislila, da nimam časa za telovadbo. Kdaj realno bi naj našla čas za njo? S časoma sem telovadbo postavila na prednoste naloge. Ker sem srečnejša ko telovadim, počutim se boljše, imam več energije in sem boljša mama ter žena. Ker sem spremenila perspektivo sem našla tudi čas za telovadbo.

Vsi nosimo toliko pričakovanj o tem kaj pomeni biti dobra mama in žena. Resnični in iskreni pogovor s sabo mi je pomagal premagati nekatera pričakovanja in osredotočila sem se na tisto, kar mi resnično pomeni.

Draga moja kolegica, namesto, da govoriš kako "nimaš časa" si priznaj, da to ni prednostna naloga. Poskusi en teden in potem samo nadaljuj.

Zgodil se bo najlepši čudež.

Maham Jerneja

*****

Kako biti dobra mama?

7 idej kako živeti pozitivno in srečno življenje?

20 načinov kako kvalitetno vlagati vase