KAKO NAČRTOVATI IDEALNE POČITNICE Z OTROKOM? Nasveti in triki za starše.

Prepričana sem, da se v naslednjih nekaj dneh ali tednih oddpravljate na skupne počitnice. In kot mama vem, da je vedno prisotno veliko veselja in iskric v očeh. 

Ampak mame znamo biti včasih v skrbeh (ker z otroki nikoli ne veš, kaj lahko vse pričakuješ) in na veliko razmišljamo o vseh dogodivščinah, ki so pred nami.

Najina fanta sta stara 8 in 9 let ampak še kako dobro se spomnim prvih počitnic, ki sva jih z možem načrtovala, ko je bil najin Vitan star pet mesecev. Dolgo sva razmišljala kam bi se odpravili na naše prve počitnice. 

Ko sva bila še brez otrok sva zelo rada kampirala v šotoru. In prišla sva na idejo, da bi tudi s petmesečnim sinčkom šla v kamp.

Prijatelji in znanci so nama govorili " a sta hecna?", da gresta s petmesečnikom v šotor. Ampak midva sva bila odločna. Če ne bo šlo, bomo pa šli domov.

Ampak veš kaj? To je bila odlična ideja!

Cel dan smo bili na zraku pod borovci v senčki, do morja sva imela le nekaj korakov od šotora. Mali je ponoči spal v šotoru, kot še nikoli prej. Sploh se ni zbudil. Zmatran je bil od mediteranskega zraka in čofotanja v morju.

Res je, da so izginile sproščujoče večerje zunaj, brezskrbno poležavanje, branje knjig, ... Namesto tega sva se prilagodila njegovemu urniku dremanja čez dan in prehranjevanju.

Hodila sva zgodaj spat in tudi vstajala sva zgodaj. Takrat sva ugotovila, da so to počitnice z otrokom. Hihi ;)

Počitnice? Niso počitnice v pravem pomenu besede ampak POTOVANJE.

In prav potovanje je neverjetno. Je polno novih izkušenj, učenja, čarobnih trenutkov in spominov o katerih se bomo pogovarjali še dolgo.

Potovanje je tudi polno pritožb, zavijanja z očmi, prepirov ali zlomov. Da ne omenjam ogromno priprav, pakiranja oblek, igrač, brisač in še kaj.

Naj bo to moj namig zate. Če boš spremenila svojo miselnost in sprejela (namesto, da se upiraš) številne izzive, ki ti pridejo naproti lahko veliko pripomore k izboljšanju tvoje izkušnje.

Ko odmisliš popolno idejo o počitnicah si ne boš več predstavljala kako poležavaš na plaži s knjigo v roki. Ko si lahko prebrala poglavje za poglavjem brez prekinitev z koktajlom v drugi roki.

Sprejmi, da se bodo otroci upirali, ko jih boš mazala s sončno kremo (tudi moja dva se nenehno pritožujeta na tem). Sprejmi, da se bodo upirali hrani, počitku in vsem drugim stvarem.

Ta preprosti miselni premik ti lahko odpre oči za vse lepe trenutke, ki vas bodo spremljali na tem potovanju.

Ti trenutki bodo tam in bodo okrasili vaše družinsko potovanje kot zvezde, ki okrasijo nebo.

Ključno je - tako kot mnogo stvari v življenju - OBVLADOVANJE LASTNIH PRIČAKOVANJ.

Želim ti vse najboljše na vseh izletih in potovanjih, ki so pred tabo to poletje.

In še naprej!

Maham, Jerneja

*****

Zakaj so afirmacije pomembne za otroka?

Kako ustvarimo pozitiven dom za otroka?

40 vprašanj za globje razumevanje tvojega otroka.

Kako biti dobra mama?