VZDRŽEVANJE IZDELKOV IZ MUSLINA (prej / potem)

Muslin je 100 % organski bombaž. Je prijeten na otip in zelo prijazen do kože. Znan je zaradi svoje zračnosti, lahkotnosti in učinkovitega odvajanja telesne vlage.

Zaradi svoje sestave in posebnega načina tkanja ima muslin edinstvene lastnosti, ki ga ločijo od drugih vrst bombažnih tkanin.

Ena od glavnih lastnosti muslina je njegova "sposobnost", da se med pranjem v stroju nitke tkanine stisnejo bolj skupaj. Zato je tkanina še bolj vpojna, mehka in trpežna. To se zgodi zaradi posebnega načina redkega tkanja tkanine, ki ustvarja številne majhne luknjice v tkanini. (spodnja fotografija)

Poleg tega ima muslin tudi druge prednosti, kot so njegova zračnost, lahkotnost in prijeten občutek na koži. Zaradi svoje lahkotnosti in zračnosti se muslin pogosto uporablja za izdelavo otroških oblačil, plenic, odej in drugih otroških pripomočkov, saj zagotavlja udobje in zračnost občutljivi koži dojenčkov.

Zaradi svoje trpežnosti in vpojnosti je muslin priljubljena izbira za tkanine, ki se pogosto uporabljajo in perejo.

Izdelki iz muslina so preprosti za vzdrževanje, vendar je priporočljivo, da upoštevate nekaj osnovnih navodil, da bodo vaši izdelki iz muslina ostali v dobrem stanju čim dlje.

Pranje: Izdelke iz muslina lahko perete v pralnem stroju na nizki temperaturi (30 - 40 stopinj Celzija) z uporabo nežnih detergentov brez belilnih sredstev saj lahko te snovi poškodujejo vlakna muslina in zmanjšajo njegovo trpežnost.

Sušenje: Muslin lahko sušimo na zraku ali v sušilnem stroju na nizki temperaturi. Tkanina v sušilnem stroju postane zelo mehka vendar se vsakič malo skrči.

Likanje: Muslina običajno ni potrebno likati saj je že naravno nežen in mehak. Če se vseeno odločite za likanje ga likajte pri nizki temperaturi.

Če se držite teh preprostih navodil za vzdrževanje, boste zagotovili, da bodo vaši izdelki iz muslina dolgotrajni, mehki in trpežni.

*****

Vsa ta navodila so pomembna tudi za ohranjanje vzorcev, ki so tiskani na tkanino. Celotna kolekcija izdelkov iz naše ponudbe oz. vzorčki na tkanini, so tiskani ročno s sitotiskom, ki je manj obstojen kot digitalni tisk, pri katerem se barve "bolj vpijejo" v tkanino.

Vzorci so tiskani z krasno paleto naravnih odtenkov. Res je, da so naravna barvila malo manj obstojna, ker ne vsebujejo kemičnih utrjevalcev so pa zelo prijazna do občutljive kože. 

Na spodnjih fotografijah je na levi strani tetra plenička, ki še ni bila nikoli oprana, desna pa je že bila oprana in se lepo vidi, kako so se nitke stirnile skupaj. Zato je tkanina še bolj mehka in trpežna.

  

Na spodnji fotografiji je tetra plenička, ki sem jo nekajkrat oprala na 90 stopinj in se zelo dobro vidi, da če jo konstantno perete na višjih temperaturah vzorec čez čas skoraj popolnoma zbledi. (na spodnji fotografiji je to desna tetra plenička)

Zaradi vseh teh odličnih lastnosti je muslin najbolj popolna tkanina na svetu. Je ena najpreprostejših in najnežnejših bombažnih tkanin. 

Maham, Jerneja

*****

Zakaj so naše tetra pleničke tako posebne?

Kaj je muslin?

Zakaj so naravna barvila pomembna za doseganje trajnosti v modni industriji?