ZAKAJ EKOLOŠKI BOMBAŽ?

Bombaž je najbolj priljubljena tkanina in predstavlja veliko večino vseh potreb po celem svetu. Zato ni čudno, da pridelovalci bombaža uporabljajo pesticide in gensko spremenjena semena, da bombaž hitreje raste in tudi količina pridelanega bombaža je večja.

Ekološki bombaž je bombaž, ki je proizveden in certificiran po ekoloških kmetijskih standardih. 

Proizvodnja ekološkega bombaža ohranja zdravo zemljo, ekosistem in čisto vodo. Pomembno je, da ekološko gojenje bombaža ne dovoljuje uporabe strupenih kemikalij ali GSO (gensko spremenjenih organizmov). Namesto tega združuje tradicijo, inovacije in znanost, da bi koristili skupnemu okolju in spodbujali dobro kakovost življenja vseh vpletenih.

Pri gojenju organskega bombaža se ne uporabljajo strupenih kemikalij, ki bi škodovale zemlji, manj vpliva na zrak in porabi 88% manj vode in 62% manj energije. Konvencionalni bombaž uporablja približno 16% svetovnih insekticidov in 7% pesticidov.

Gojenje organskega bombaža ohranja kmete in njihove družine, ker za pridelavo ekološkega bombaža uporabljajo metode in materiale, ki imajo zelo majhen vpliv na okolje. Za vzgojo ekološkega bombaža kmetje uporabljajo postopke, kot so jih uporabljali včasih in temeljijo predvem na ohranjanju narave.

Redno kolobarijo in s tem ohranjajo kakovost zemlje. Ne uporabljajo umetnih gnojil ampak uporabijo naravni kompost. Sadijo druge pridelke in odganjajo škodljivce stran od bombaža. Za tak način pridelave potrebujejo več znanja in predvsem potrpljenja, zato je pridelek manjši in posledično tudi dražji.

Kaj pridobimo z ekološkim bombažem?

Ko kupujemo ekološki bombaž, vlagamo v ohranjanje čiste vode, v čistejši zrak, boljšo zemljo in v preživetje kmetov. Tudi zato je cena ekološkega bombaža višja. Ker pa je povpraševanje po ekološkem bombažu v porastu bo v prihodnosti tudi več možnosti.

Skrb za svet in ljudi, s katerim ga delimo je naša življenska izbira. In izbira ekološkega bombaža je del te izbire. V letu 2015 je bilo po vsem svetu proizvedeno 26 milijonov ton bombaža, od tega je ekološki bombaž predstavljal manj kot 1% tega.

Z izbiro ekološkega bombaža nad običajnim bombažem imamo potrošniki kupno moč vplivati na blagovne znamke, proizvajalce in celo na kmete.

Bodimo sprememba in spremenimo te številke!

S tem, da se odločimo za nakup ekološkega bombaža ne koristimo samo okolju, ampak koristimo tudi sebi ter si tako izboljšujemo življenski standard.

 

    

Maham, Jerneja

*****

Zakaj so naše tetraplenice tako posebne?

Kaj je muslin?

Kaj vse podpreš z nakupom v napi spletni trgovini?

Trajnostno - alternative, da ustvarimo lepši svet.