DIY: Gregorčki

12. marec je rezerviran za Gregorjevo, dan, ko se ptički ženijo, dan, ko so nekoč dekleta ozirala v nebo in oprezala za ptiči. Pogled v nebo je bil pogled v kristalno kroglo, saj je prva ptica, ki so jo ugledale naznanjala kakšen bo njen mož. Sicer pa Gregorjevo velja za slovensko Valentinovo, ki mu je nekako ukradlo ljubezenski status in je danes bolj v znamenju šege, povezane z lučjo. Gregorjevo, ki ga vsako leto sicer obeležujemo 12. marca, tvorita ljubezen in svetloba. Slednje je povezano z možakarjem, ki je prazniku posodil ime, Svetemu Gregorju, prinašalcu luči, sicer pa zavetniku rudarjev, zidarjev, izdelovalcev gumbov, učiteljev, študentov, učenjakov, pa glasbenikov, pevcev in pevskih zborov ter koralnega petja, nanj pa so se s svojimi priprošnjami glede rodovitnosti obračale tudi žene. Ker je bil papež Gregor Veliki še iz časov, ko je veljal julijanski koledar, je bilo Gregorjevo sprva na prvi pomladni dan, ko je bil njegov god. A dobrih tisoč let po njegovem rojstvu, ko smo leta 1582 preklopili na gregorijanski koledar (ime je dobilo po papežu Gregorju XII ne Gregorju Velikemu) se je praznik pomaknil na današnji 12. marec. Sicer pa to danes niti ni tako zelo pomembno, ker danes gregorjevo zaznamujejo predvsem gregorčki, te razsvetljene barčice ali hišice, ki polzijo po vodni gladini. Po izročilu je namreč na ta dan sv. Gregor vrgel v vodo luč, kar je bilo v časih, ko ni bilo elektrike, izjemnega pomena. Sonce je namreč spet pridobilo na moči.

Vir: CityMagazine

 

Boste tudi vi izdelali svoje ladjice? Mi smo svoje ladjice izdelali včeraj in so že pripravljene na spuščanje. Običaj je, da se jih spušča na predvečer svetega Gregorja. Letos bo to v nedeljo, 11. marca 2018.

Imate še dva dni časa, da si izdelate svojo ladjico, jaz pa bom spodaj delila našo idejo/predlog, kako pa smo jih izdelali mi.

Pa se lotimo dela :) Mi smo poiskali naslednje materiale, vi lahko uporabite tudi druge/podobne:

  •  stiropor (Rok ga je kupil v Merkurju)
  • tempera barve
  • čopič
  • škarje
  • mi smo jadra izdelali iz tetra pleničk, namesto tega lahko uporabite papir
  • dolgi zobotrebci

Stiropor smo odrezali v obliki puščice oz. ladjice in še en kos, ki bo ponazarjal "hiško" na ladjici.

Vitan in Lev sta vsak svoj stiropor pobarvala s tempera barvami in tako malo popestrila ladjici. Pobarvamo tudi kocko, ki ponazarja "hiško". Pustimo nekaj časa, da se barva lepo posuši.

 

Medtem lahko pripravite jadra. Mi smo iz tetra blaga izrezali za vsako ladjico dve jadri. Eno kvadratne in eno trikotne oblike.

 

Vzamete dolge zobotrebce in jih prebodete čez blago.

"Hiški" na spodnji del zabodite zobotrebce in jo fiksirajte na stiropor.

Enako naredite z jadri.  Dobro jih zapičite v stiropor.

 

Ladjice so pripravljene za spuščanje. ;)

 

Mi jih bomo spustili v nedeljo na reki Rokavi in takrat bom delila kakšno fotografijo tudi z vami. Seveda pa bomo ladjice potem vzeli iz vode in jih odnesli domov, da ne uničujemo naše drage, lepe narave. Se vidimo! 

 

Boste tudi vi kje pozdravili prihod sonca in pomladi s spuščanjem gregorčkov? Delite kakšno svojo fotografijo z nami, na naši Fb strani.

 

Komaj sem čakala, da jo lahko pozdravim.

POZDRAVLJENA POMLAD!

 

Pomladni pozdrav, Jerneja


Komentiraj

Komentarje pred objavo preverimo.