7 VPRAŠANJ, DA TI BO OTROK BOLJ ZAUPAL

Zaupanje otrok je nekaj, kar se gradi skozi čas in zahteva našo vztrajnost ter doslednost.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki so ti lahko v pomoč:

Bodi dosledna: Otrok se najbolje odzove, ko je v okolju, kjer ve kaj lahko pričakuje. Vzpostavi jasna pravila in meje, ki so za otroka razumljive, in se jih drži.

Poslušaj: Pomembno je, da otroka poslušaš in se odzivatš na njegove potrebe in skrbi. S tem pokažeš, da ga ceniš in da spoštuješ njegove občutke.

Ne obljubljaj preveč: Ko otroku nekaj obljubiš se prepričaj, da lahko držiš svojo besedo. Če ne moreš izpolniti obljube otroku pojasni zakaj.

Pohvali: Ko otrok vidi, da ga pohvališ in da ceniš njegove dosežke se počuti bolj samozavestno in bolj zaupa v svoje sposobnosti.

Spoštujt otrokovo zasebnost: Otrok potrebuje prostor in čas, da se počuti udobno in varno. Spoštuj njegovo zasebnost in meje ter ga nauči, kako se lahko postavi zase, ko mu nekdo prestopi meje.

Bodi iskrena: Otrok lahko zlahka prepozna, ko nekdo ni iskren z njim. Bodi iskrena in odprta, ko se pogovarjaš z otrokom.

Ustvari čas za skupne aktivnosti: Čas, ki ga preživiš z otrokom je zelo pomemben za gradnjo odnosa in zaupanja. Naj bo ta čas namenjen raziskovanju, igri ali pogovoru o tem, kaj je pomembno v otrokovem življenju.

Zbrala sem tudi 7 vprašanj preko katerih se lahko bolj povežeš z otrokom, da ti bo ta še bolj zaupal.
1. Kaj te je danes nasmejalo?
2. Si danes rekel/a komu "hvala"?
3. Si naredil/a kaj ustvarjalnega?
4. Si naredil/a kaj prijaznega?
5. Kaj je bilo danes zate najtežje?
6. Povej mi, na kaj si danes najbolj ponosen/a?
7. Kako bi ocenil/a današnji dan od 1 - 10?
Pomembno je, da se spomniš, da bo grajenje zaupanja otrok potekalo postopoma in da bo zahtevalo tvojo pozornost in skrb. Z doslednostjo in poštenostjo pa boš lahko zgradila trden in vzajemen odnos z otrokom.

 

Maham, Jerneja

*****

Kako zgradimo otrokovo samozavest?

9 pozitivnih besed, za katere nam bodo otroci hvaležni

50 zabavnih vprašanj, ki jih lahko zastaviš otroku. Smeh zagotovljen.