KAJ POMENI BITI MIREN STARŠ?

Kaj pomeni biti miren starš?

Biti miren starš pomeni biti umirjen, potrpežljiv in zbran v svoji vlogi starša. To je stanje, ko starš ohranja notranji mir in ga prenaša na svoje otroke. Mirni starši so tisti, ki se zavedajo svojih čustev, se znajo umiriti in nadzorovati, ter se zavedajo, da njihova reakcija neposredno vpliva na njihove otroke.

Biti miren starš ne pomeni, da starši nikoli ne doživljajo stresa, jeze, frustracij ali drugih izzivov, ki jih prinaša starševstvo. Gre bolj za to, kako se starš odzove na te situacije in kako prenaša svoje občutke na otroke. Mirni starši se zavedajo, da so otroci občutljivi na njihovo razpoloženje in odzive ter da lahko negativni čustveni odzivi povzročijo dodaten stres in nemir pri otrocih.

Pomeni tudi, da starši vzpostavijo trdne in pozitivne odnose s svojimi otroki. To vključuje uporabo ljubečih, nežnih in doslednih pristopov pri vzgoji, pa tudi sposobnost poslušanja in empatije. Mirni starši se zavedajo, da je pomembno ustvariti okolje, kjer se otroci počutijo varne, sprejete in ljubljene.

Miren starš lahko pomaga otrokom razvijati samozavest, obvladovanje čustev in socialne veščine. Prav tako lahko pomaga vzpostaviti boljšo komunikacijo med starši in otroki ter graditi zdrav odnos temelječ na zaupanju.

Seveda, biti miren starš ni enostavno in zahteva prakso ter zavedanje lastnih čustev in reakcij. Vendar pa se lahko z zavedanjem in prizadevanjem za ohranjanje miru v sebi starši lahko bolje odzovejo na izzive, ki jih prinaša starševstvo, ter ustvarijo harmonično in pozitivno družinsko vzdušje.

Kaj pa zate pomeni miroljubno starševstvo?

Maham, Jerneja

*****

7 vprašanj, da ti bo otrok bolj zaupal

9 pozitivnih besed za katere nam bodo otroci hvaležni

50 zabavnih vprašanj, ki jih lahko zastaviš otroku. Smeh zagotovljen.