10 LJUBEČIH BESED ZA BOLJŠE RAZPOLOŽENJE OTROKA

"Dragi moj otrok,

želim ti povedati, kako poseben si zame. Tvoja edinstvenost je nekaj, kar mi vedno polepša dan. Tako ponosna sem nate in na vse tvoje dosežke. Vedno daješ vse od sebe in to je več kot dovolj - to je izjemno. Spomni se, da napake niso konec sveta; iz njih se učimo in rastemo. Rada bi vedela, kako se počutiš danes, ker so tvoja čustva pomembna zame. Tvoje odločitve so vedno odraz tvoje modrosti, zato se ne boj sprejemati teh odločitev. Ne pozabi, da sem vedno ob tvoji strani, ne glede na vse izzive, ki jih prinaša življenje. Ljubim te prav takšnega, kot si, in tvoja ustvarjalnost je nekaj, kar me vedno navdušuje. Tvoje ideje so dragocene in pomembne, zato jih vedno izražaj svobodno. Hvala ti, ker si čudovit del mojega življenja."

Tvoja mami

V današnjem hitrem tempu življenja se včasih zgodi, da pozabimo, kako pomembno je izraziti ljubezen, spodbudo in podporo našim otrokom. Majhne besede lahko imajo velik vpliv na otrokovo razpoloženje in samozavest.

Zato ti želim ponuditi 10 ljubečih besed, ki jih lahko poveš svojemu otroku, da bi izboljšala njegovo razpoloženje in okrepila njegovo samopodobo.

  1. "Res te imam rada, tako si poseben/a." Z ljubeznijo in nežnostjo dvigujemo otrokovo samopodobo.

  2. "Bodi ponosen/a nase, tako dobro ti je uspelo." Otrok se trudi in razvija svoje spretnosti. Spodbudi ga, da bo ponosen na svoje dosežke, kar mu bo dalo občutek doseženega.

  3. "Dal/a si vse od sebe in to je bilo dovolj." Otrok se šele uči, da ni potrebno biti popoln. Pomembno je, da se trudi in daje svoj maksimum.

  4. "Napake se dogajajo in to je v redu." Učenje iz napak je del odraščanja. Pokaži otroku, da se ni treba bati napak, temveč, da se iz njih uči.

  5. "Rada bi vedela, kako se počutiš danes." Otrok se uči prepoznavati svoja čustva. S tem vprašanjem mu daješ vedeti, da so njegova čustva pomembna in da si tu za njega.

  6. "Izbral/a si najboljšo odločitev." Spodbudi otroka, da zaupa svojim odločitvam, saj se tako uči samostojnosti.

  7. "Vedno sem tukaj zate, ne glede na vse." Občutek varnosti je ključen za otrokov duševni razvoj. Poudari mu, da si vedno tu zanj, ne glede na okoliščine.

  8. "Ljubim te tako/ega kot si." Brezpogojna ljubezen je temelj otrokovega samospoštovanja. Otrok mora vedeti, da ga ljubiš prav takega, kot je.

  9. "Zelo si ustvarjalen/a." Spodbudi otrokovo kreativnost, saj bo to okrepilo njegovo samopodobo in razvilo njegovo sposobnost reševanja problemov.

  10. "Tvoje ideje so najboljše." Otrok se uči izražati svoje misli. Spodbujaj ga, naj verjame vase in v svoje zamisli.

Vsi se zavedamo, kako zelo je za otroka pomembno, da se počuti ljubljenega in sprejetega. S temi magičnimi besedami lahko ustvariš trdne temelje, ki bodo vplivali na njegovo samopodobo, samozavest in občutek pripadnosti.

Ne pozabi, da so tvoje besede kot sončni žarki, ki osvetljujejo njegovo pot do odraslosti.

Maham, Jerneja

*****

V naši ponudbi najdeš stenske grafike z močnimi afirmacijami za otroke, ki so namenjene ustvarjanju pozitivnega vzdušja in spodbujanju otrokove samozavesti. Tukaj.

 

*****

Zakaj so afirmacije pomembne za otroka?

7 vprašanj, da ti bo otrok bolj zaupal

50 zabavnih vprašanj, ki jih lahko zastaviš otroku. Smeh zagotovljen.

Kako gradimo otrokovo samozavest?