KAKO USTVARIMO POZITIVEN DOM ZA OTROKA?

Kaj je potrebno za ustvarjanje pozitivnega doma za otroka, da se počuti varnega, ljubljenega, slišanega in spoštovanega?

Ustvarjanje pozitivnega okolja je edina stvar, ki vpliva na otroka vse življenje še posebej, če želimo imeti srečnega otroka.

Včasih razmišljam o svojem otroštvu. Bilo je lepo, vendar vseeno, ko pomislim nazaj, si želim, da bi bilo manj kritično do mene. Pa čeprav sem se morala soočiti z vsemi kritikami, sem se za vzgojo svojih otrok zavestno odločila, da bom drugačna mama.

Ker ko ne prejmeš resnične pohvale ampak "lahko bi bilo boljše" so se moja prizadevanja čutila brez vrednosti. Da si dovolj dober in da si zaslužiš dobre stvari se naučiš že v otroštvu. In ko tega nimaš, postane krmarjenje po življenju malce težje.

Pozitivno domače okolje je temelj za vse odnose, ki jih imamo kasneje v življenju. Anksioznost in depresija pa sta dve najpogostejši polsledici, ki sta povezani z negativnim domačim okoljem. In močno verjamem, da si nobeden starš ne želi takih posledic za svojega otroka.

Ko otrok odrašča v pozitivnem domačem okolju dobi odlično izhodišče, da se razvije v uravnoteženega in samozavestnega človeka.

In kaj je potrebno za ustvarjanje pozitivne atmosfere doma? Potrpežljivost in spoštovanje do otroka (tako kot si ga zasluži) sta ključ do učinkov za odraščanje v toplem ter ljubečem domu in bosta za vedno pozitivno vplivala nanj.

Otrok bo imel vzpostavljeno temeljno pozitivno samopodobo, samozavest, čustveno inteligenco in komunikacijske veščine, ki ga bodo vodile, da bo srečen in zadovoljen ter odporen na vse odzive okolice.

PAMETNO IZBIRAJMO BESEDE

Otrokova samopodoba in samospoštovanje sta povezani z vrstniki in domu, v katerem živi. Ne moremo nadzorovati pogovora z vrstniki, ko je v šoli ali na špotnem igrišču vsekakor pa lahko imamo nadzor nad okoljem, ki ga ustvarjamo za svojo družino - naš dom.

Besede, ki jih uporabljamo, ko govorimo s svojim otrokom jih bo vedno nosil s seboj. To kar rečemo in čutimo do njih je temelj, kako otrok verjame vase.

Besede za  vzpodbudo, ljubezen, potrpežljivost, podporo in sprejemanje, ... so besede, ki jih moramo vcepiti svojemu otroku.

Nobena druga oseba ne bo imela tako velika vpliva na našega otroka kot mi - starši.

Od nas staršev je odvisno, kako bo otrok oblikoval svojo samopodobo, svojo samozavest in tudi, kako se bo zoperstavil pritiskom, ki lahko negativno vplivajo nanj.

Najpomembnejša dejavnika sta okolje in učenje, ki se ju otrok nauči doma. Dom mora biti najvarnejši kraj, kjer se otrok počuti spoštovanega in ljubljenega.

POZITIVNI DOM POTREBUJE POZITIVNO POHVALO IN PRAVO SPODBUJANJE

Tukaj bom napisala en primer. Ko se otrok začne učiti vožnje s kolesom ... Kateri scenarij bi po tvojem mnenju otroku bolj pomagal, da se bo počutil samozavestno pri učenju vožnje?

  1. Vzpodbujamo ga z besedami "odlično ti gre" ter navijamo za njega in ga z vso močjo podpiramo dokler se ne naučiti voziti s kolesom. Smo pozitivni in navdušeni nad njegovo vztrajnostjo.
  2. Otrok dobi napad, ker se boji, da bo padel. Ko se to res zgodi, je razočaran, mi pa ga na hitro poberemo in se jezimo nanj, da ne sledi našim navodilom.

V prvem primeru se bo otrok sigurno hitreje naučil vožnje s kolesom. Ker njegov trudi nagradimo z našim navdušenjem, pohvalo in pa predvsem zaradi naše vzpodbude.

V drugem primeru pa se bo otrok počuti poraženega. Trudi se maksimalno pa vendar mu ne uspeva. Zato obupa in čuti svoj neuspeh.

To so osnovna načela pozitivne vzpodbude in pohvale, ki zelo močno vplivajo na našega otroka. Otrok se bo še bolj povezal z nami, ko ga vzpodbujamo in, ko pohvalimo njegovo delo. Se pa zelo hitro zapre vase, ko ga kritiziramo in ne pohvalimo njegovega truda.

BODI LJUBEZEN

Prekipevaj od ljubezni do svojega otroka. Ves čas mu izkazuj ljubezen z objemi, poljubi, crkljanjem na kavču, drži ga za roke in mu večkrat na dan povej, kako rada ga imaš.

Opomni ga, da ti je mar zanj in da mu boš ves čas stala ob strani. Ljubezen, ki jo mu izkažeš, bo otroku pomagala na dolgi rok, da se bo počutil dobro tudi takrat, ko bo v težavah. Zelo je pomembno, da otroku izkažemo našo naklonjenost, ko je prizadet ali ko je nekaj narobe ne glede na okoliščine.

Bodi ljubezen.

OTROK POTREBUJE POMOČ PRI GRADNJI POZITIVNE MIŠLJENOSTI

Besede, kot so neumen, debel, grd, kreten, ... ne bi smele imeti mesta v našem domu. Nikoli jih ne bi smeli uporabljati v varnem prostoru naše družine. Dom je varno zatočišče za naše otroke in za negativne besede do sebe ali do drugih ni prostora v našem domu.

En namig: Odpravi vse oddaje, filme, risanke, glasbo,... ki uporabljajo negativne izraze.

VEDENJE, KI GA ŽELIM VIDETI PRI MOJEM OTROKU

Kako že gre ... "Ne skrbite toliko, če vas otrok ne posluša, saj vas prav gotovo gleda in opazuje."

Otrok se od staršev nauči kako ravnati s sabo, kako z drugimi, kako se pogovarjati, kako biti spoštljiv, skrben, ljubeč, pozitiven in samozavesten v svoji koži.

Zato prvo začnimo pri sebi. Tisto kar želimo videti pri svojem otroku moramo prvo začeti pri sebi.

NAJ SE MOJ OTROK VSAK DAN POČUTI POSEBNEGA

Najboljši in najbolj učinkovit način, da otroka vzgajamo in mu pokažemo, da je njegov dom varen in ljubeči kraj je preživljanje kakovostnega časa z njim.

Skupna večerja, sprehod v naravi in predvsem pogovor z otrokom. Brez mobilnih naprav in motenj  mu pokažimo da je on za nas najbolj pomemben. Pogovarjajta se o občutkih in tako se lahko dovolj prepričaš, če je na "pravi poti".

Če je otrok kdaj v neprijetnem položaju mu daj vedeti, da si njegovo varno zatočišče in da lahko pride kadarkoli na pogovor, če ga kaj muči.

***

Draga mama, dragi očka!

Noben dom ni popoln.

Noben dan ni popoln.

Starševstvo je težka služba a ljubiti svojega otroka ne sme biti težko. In ni.

Pokazati otroku, da ga imamo radi tudi, če nam včasih njegovo vedenje ni všeč, ni težko.

Nobeno starševstvo ni popolno; vsi to ugotavljamo dan za dnem. Toda vlaganje truda za ljubeč in pozitiven dom je tisto, ki dela razliko.

Imejmo radi svoje zaklade. Povejmo jim večkrat na dan, kako zelo radi jih imamo. Pokažimo jim ljubezen z objemi in poljubi.

Uporabimo skrbne in ljubeče besede. Do otroka, do drugih in do sebe.

Maham, Jerneja

*****

10 ljubečih besed za boljše razpoloženje otroka.

Zakaj so afirmacije pomembne za otroke?

Kaj pomeni biti miren starš?

Kako biti dobra mama?

Kako z otroki začeti dan brez kaosa?

40 vprašanj za globje razumevanje otroka

Pozitivne afirmacije