POZITIVNE AFIRMACIJE

Sigurno ste se že srečali z afirmacijami. Zavestno ali nezavestno - v svoji podzavesti nosimo misli, ki ustvarjajo našo realnost.

Jaz sem se prvič z afirmacijami srečala pred 4 leti. Zame je to bilo čisto nekaj novega, nekaj kar me je privlačilo. Da lahko sama kreiram svojo realnost je bilo tako lepo slišati. A na začetku ni šlo vse tako enostavno.

Dokler nisem ugotovila, da vse te želje, stavke, ki jih izgovarjam moram tudi občutiti. Ni dovolj, da jih preberem v minutki in pol, ker se mi potem že mudi naprej...

Ne, spremembe so se začele dogajati, ko sem se naučila, da si vzamem čas zase, se umirim in zadiham. Potem nežno začnem  izgovarjti svoje afirmacije, čutim vsako besedo ... Obdaja me radost.

Tako lahko danes povem, da afirmacije zame delujejo in me spremljajo vsak dan. Ko sesam, ko si umivam zobe, ko se zjutraj vsedem na teraso s skodelico kave, pod tušem, ....

Kjer koli ali kadar koli lahko vključite svoje afirmacije v svoj vsakdan. Samo nekaj minutk je že dovolj.

KAJ SO POZITIVNE AFIRMACIJE?

Afirmacije so pozitivne izjave ali stavki, ki jih izgovarjamo ali si jih ponavljamo v mislih, da bi okrepili pozitivno razmišljanje o sebi, svojih sposobnostih in življenju na splošno.

Gre za način usmerjanja misli in prepričanj v bolj pozitivno smer ter ustvarjanje novega notranjega dialoga, ki podpira naše cilje in dobro počutje.

Afirmacije se običajno izražajo v sedanjem času in so formulirane na način, kot da bi želeno stanje že dosegli. Na primer, namesto da bi rekli: "Želim biti samozavesten/a", izrazimo afirmacijo kot: "Sem samozavesten/a". S tem si namerno vsiljujemo pozitiven in samozavesten notranji dialog.

Ponavljanje afirmacij nam omogoča, da postopoma preoblikujemo naše misli, prepričanja in navade ter jih usmerimo v pozitivno in konstruktivno smer.

Ko redno ponavljamo afirmacije, naše možganske poti se krepijo, kar omogoča lažje sprejemanje pozitivnih misli in občutkov ter lažje doseganje želenih ciljev.

Nekaj primerov pozitivnih afirmacij:

  • "Vsak dan sem boljša/boljši verzija sebe."
  • "Imam moč, da dosežem svoje cilje."
  • "Sem vredna/vreden ljubezni in spoštovanja."
  • "Moje sposobnosti so edinstvene in dragocene."
  • "Sem zdrava/zdrav in polna/polen energije."
  • "Vsak izziv mi predstavlja priložnost za rast in učenje."

Pomembno je, da si afirmacije izberemo glede na svoje osebne cilje, vrednote in področja, na katerih želimo delati.

Redno ponavljanje afirmacij zjutraj ob vstajanju, pred spanjem ali kadar se pojavijo negativne misli, nam lahko pomaga ustvariti bolj pozitiven pogled na življenje in nas podpira pri doseganju želenih sprememb.

ZAKAJ SE UPORABLJAJO AFIRMACIJE?

Afirmacije se uporabljajo iz več razlogov. Nekaj pogostih razlogov zakaj ljudje uporabljajo afirmacije:

  1. Spodbujanje pozitivnega razmišljanja: Afirmacije nam pomagajo preusmeriti svoje misli iz negativnih ali dvomljivih v pozitivne in konstruktivne. S ponavljanjem afirmacij vzpostavljamo pozitiven notranji dialog in si kreiramo bolj optimističen pogled na življenje.

  2. Krepitev samozavesti: Afirmacije lahko okrepijo našo samopodobo in samozavest. Ko si ponavljamo afirmacije, ki se nanašajo na naše sposobnosti, vrednosti in uspehe postopoma začnemo bolj verjeti in zaupati vase.

  3. Premagovanje omejujočih prepričanj: Afirmacije lahko pomagajo pri preseganju negativnih prepričanj, ki nas omejujejo. Ko ponavljamo pozitivne izjave, ki nasprotujejo našim omejujočim prepričanjem lahko postopoma začnemo spreminjati našo notranjo samopodobo.

  4. Spodbujanje motivacije in usmerjenosti: Afirmacije nam pomagajo ohranjati motivacijo in fokus na svojih ciljih. Ponavljanje afirmacij, ki se nanašajo na naše cilje in želje nas spodbuja, da ostanemo osredotočeni, premagujemo ovire in si prizadevamo doseči želeno.

  5. Ustvarjanje pozitivnih sprememb: Afirmacije nam lahko pomagajo pri ustvarjanju želenih sprememb v življenju. S tem, ko ponavljamo afirmacij o želenih rezultatih (npr. zdravje, uspeh, obilje) "pripravimo svoj um in podzavest" na njihov sprejem.

Redno prakticiranje afirmacij lahko prinese številne koristi za naše duševno, čustveno in celo fizično dobro počutje.

KAKO SE AFIRMACIJE UPORABLJAJO?

Obstaja več načinov, kako uporabljati afirmacije. Nekaj pogostih načinov, kako jih lahko vključite v svojo prakso:

  1. Izberite ustrezne afirmacije: Začnite z izbiro afirmacij, ki se nanašajo na področja, na katerih si želite spremembe ali želite okrepiti svoje pozitivno razmišljanje. Afirmacije naj bodo pozitivne, navdihujoče in osebno pomembne za vas. Prilagodite jih svojim ciljem in potrebam.

  2. Redno ponavljajte afirmacije: Vsak dan si vzemite čas, da ponovite svoje afirmacije. Lahko si postavite določeno jutranjo in večerno rutino, kjer ponavljate afirmacije pred ogledalom ali pa jih ponavljate med meditacijo ali dihalnimi vajami. Pomembno je, da afirmacije ponavljate redno in vztrajno.

  3. Vizualizirajte afirmacije: Poleg ponavljanja afirmacij jih lahko tudi vizualizirate. Predstavljajte si, kako se afirmacije uresničujejo v vašem življenju. Vizualizacija bo pripomogla k še močnejšemu občutku in verjetju v afirmacije.

  4. Bodite čustveno povezani: Med ponavljanjem afirmacij se poskusite čustveno povezati z njimi. S tem mislimo, da si predstavljate, kako se počutite, ko so afirmacije resnične. Če si na primer ponavljate afirmacijo o samozavesti, si predstavljajte, kako se počutite, ko ste polni samozavesti. Čustvena povezanost bo okrepila moč afirmacij.

  5. Bodite vztrajni: Učinki afirmacij se ne bodo zgodili čez noč. Potrebno je dosledno ponavljanje in vztrajnost. Bodite potrpežljivi in vztrajni ter jim dajte čas, da se prepletejo v vašo podzavest in spremenijo vaše notranje prepričanje.

  6. Vključite afirmacije v druge dejavnosti: Lahko vključite afirmacije v druge dejavnosti, kot so meditacija, jogo ali sprehod v naravi. Medtem ko izvajate te dejavnosti, si ponavljajte afirmacije v mislih ali naglas.

  7. Zapišite afirmacije: Zapišite svoje afirmacije v dnevnik ali na list papirja. Lahko jih nosite s seboj in jih prebirate ves dan. Pisanje afirmacij lahko tudi okrepi vašo zavezanost in jih bolj zavestno vpelje v svoje življenje.

Pomembno je biti dosleden, zavzet in verjeti v moč afirmacij. :)

Želim ti vse dobro na tvoji poti. Maham!

Jerneja

*****

NOVO  v naši ponudbi. Čudovite grafike z močnimi afirmacijami.

  

*****

Kako gradimo temelje za srečno otroštvo? 10 ključnih stvari

Kaj pomeni biti miren starš?

5 razlogov kako ti bo ljubezen do sebe spremenila življenje

7 idej kako živeti pozitivno in srečno življenje

20 načinov kako kvalitetno vlagati vase