KAKO ZAČETI Z MEDITACIJO?

V tihem zavetju uma se vsak vdih pretvori v dotik neba in vsak izdih postane sprostitev, ki teče kot nežen dotik skozi telo. Pozabi na hrup sveta in se potopi v tišino kjer se prepletajo misli in občutki kot nežne valovi na obali tvoje zavesti.
 
Vsak vdih napolni tvoja pljuča s svežim zrakom življenja, vsak izdih pa odnaša napetost in skrbi, ki so se zatekle v tvoje telo. Zapri oči in se prepusti občutku miru, ki te preplavlja kot nežna toplina sončnih žarkov na koži.
 
Vse kar potrebuješ, je tukaj in zdaj. Brez pričakovanj, brez sodbe. Samo ti in tvoj dih, ki te vodi skozi vsako sekundo tega trenutka. Vsak trenutek, ko se zaveš svojega diha se približuješ svoji notranji resnici, svojemu jedru kjer tišina govori v jeziku razumevanja. 
 
Ne obupaj, če na začetku ne najdeš popolnega miru. Kot vse v življenju tudi meditacija zahteva potrpljenje in prakso. Pomembno je, da se odpreš tej izkušnji z zaupanjem in ljubeznijo do same sebe. Vsak trenutek, ki ga posvetiš svoji praksi je korak naprej na poti k notranjemu miru in harmoniji.
 
Dovoli si biti tukaj in zdaj v popolni prisotnosti, kjer se vse zgodi brez napora, brez boja. Samo ti in tvoj dih povezana v neskončni ples življenja. Sprosti se, vdihni globoko in začuti moč tega trenutka. Tvoje telo, um in duša te bodo hvaležni za vsak trenutek, ki ga posvetiš sebi in svoji praksi meditacije. 
 
To je tvoje potovanje, tvoje odkrivanje notranjega sveta, kjer se srečata tišina in modrost, ljubezen in razumevanje.
 
Torej, kako začeti z meditacijo?

1. Najdi primeren prostor. 

Izbira pravega prostora za meditacijo je ključnega pomena. Izberi tiho in udobno okolje kjer te nihče ne moti. Meditiraš lahko doma, v naravi ali v kakšni tihi sobi.

2. Izberi čas. 

Določi si čas za meditacijo, ki ti najbolj ustreza. Začetniki običajno izberejo jutranji ali večerni čas, ko so manj zaposleni in se lahko lažje osredotočijo.

3. Najdi udoben položaj. 

Sedi na tla ali na stol tako, da je hrbtenica naravnost. Roke lahko položiš na kolena ali v naročje. Pomembno je, da si v položaju v katerem se počutiš sproščeno in udobno.

4. Pozornost na dihanje.

Osredotoči se na svoj dih. Globoko vdihni skozi nos in počasi izdihni skozi usta. Opazuj gibanje trebuha med vdihom in izdihom. Če se tvoje misli začnejo “potepati” se preprosto vrni k opazovanju diha.

5. Bodi prisotna.

Meditacija je priložnost, da postaneš bolj prisotna v trenutku. Bodi pozorna na občutke in misli, ki se pojavijo med meditacijo vendar jih ne ocenjuj ali analiziraj. Preprosto opazuj in pusti, da prihajajo in odhajajo.

6. Bodi potrpežljiva.

Začetniki pogosto doživijo nemir ali težave s koncentracijo med meditacijo. To je povsem normalno. Pomembno je, da ohranjaš dosledno prakso in ne obupaš, četudi se zdi težko. S časom se bo tvoja sposobnost osredotočanja izboljšala.

7. Vsak dan. 

Najboljši način, da postaneš boljša v meditaciji je redna praksa. Poskusi vsak dan nameniti nekaj časa za meditacijo, tudi če je to le nekaj minut. Sčasoma se bo tvoja praksa razvijala in postajala bolj globoka.

8. Pripomočki za meditacijo.

Če ti pomaga lahko uporabiš pripomočke za meditacijo kot so vzglavniki za sedenje, blazine za meditacijo ali zvočne posnetke s pomirjujočo glasbo ali vodeno meditacijo.

Moram priznati, da od vseh metod kreiranja mi je bilo meditacijo najtežje sprejeti. Prav zaradi tega, ker sem na začetku čutila velik nemir v sebi. Zato sem na začetku velikokrat poslušala vodene meditacije, ki so usmerjale moj fokus. In še danes jih obožujem in poslušam.

Maham, Jerneja

*****