ŽIVETI V SEDANJEM TRENUTKU

Vzemite si trenutek, da se zazrete okoli sebe. Opazujte svet okoli sebe kako diha, kako se premika, kako se spreminja.

Trenutno, ko berete te besede, se nahajate v sedanjem trenutku - tukaj in zdaj. To je edini trenutek, ki ga imamo in vendar je tako enostavno spregledati njegovo pomembnost v vrvežu našega vsakdana.

Sedanji trenutek nam omogoča, da se poglobimo v bistvo življenja. V njem se skriva celotno življenje od preteklih izkušenj do prihodnjih upov in sanj. Vendar pa je včasih lahko velik izziv zaustaviti svoje misli in se osredotočiti na ta trenutek tukaj in zdaj.

V svetu, ki se nenehno hitro giblje se nam včasih zdi, da smo ujeti v vrtinec preteklosti in prihodnosti medtem, ko ta trenutek prehaja mimo nas.

Sedanji trenutek pa ima moč, da nas vrne nazaj k sebi. Ko se zavestno potopimo v sedanji trenutek začutimo življenje v njegovi polnosti. Zaznamo dihanje našega telesa, občutimo dotik okolice, slišimo zvoke okoli nas. V sedanjem trenutku se lahko zavedamo svojih občutkov, mislih in čustvih ter jih sprejemamo brez obsojanja.

Pomembno je, da se zavedamo, da je sedanji trenutek vse kar imamo zagotovljeno. Preteklost je že minila, prihodnost pa še ni prišla.

Torej, zakaj bi obžalovali preteklosti, ko imamo moč, da se osredotočimo na to, kar imamo zdaj? In zakaj bi se obremenjevali s prihodnostjo, ko imamo moč, da svoje življenje oblikujemo ravno tukaj in zdaj?

Vse kar sedaj obstaja v našem življenju je posledica naših misli in prepričanj iz preteklosti. Vse kar smo mislili, rekli ali storili v preteklosti se odraža v sedanjem trenutku. Vendar pa je preteklost že za nami, tisto kar smo bili in kar smo naredili in kar imamo tukaj in zdaj je sedanji trenutek in s tem možnost ponovne izbire.

Pomembno je kaj mislimo sedaj in kako delujemo tukaj in zdaj. Namreč to kar sedaj občutimo bo del nas tudi jutri in pojutrišnjem,… Naša prihodnost je torej odvisna od odločitev, ki jih bomo sprejeli v sedanjem trenutku.

Ko se naučimo živeti v sedanjem trenutku se nam odprejo vrata kreativnosti, sreče in notranjega miru. Sposobni smo bolj jasno razmišljati, bolj poglobljeno čutiti in bolj polno živeti. Namesto da smo ujetniki svojih misli in čustev, postanemo gospodarji lastne usode, ki sprejemamo odločitve z zavedanjem in sočutjem.

V svetu, ki nas nenehno sili k razmišljanju o prihodnosti in preteklosti pa se moramo zavedati, da je to le navada, ki jo lahko postopoma premagujemo z vadbo in potrpežljivostjo. Z vsakodnevnim prizadevanjem za osredotočenost na sedanji trenutek lahko postopoma izboljšamo svojo sposobnost prisotnosti in začnemo resnično živeti svoje življenje v vsej svoji polnosti.

Torej zdaj, ko berete te besede se spomnite, da je ta trenutek vse kar imate.

Ne dovolite, da bi vam ušel neprepoznan. Zavestno vdihnite in se potopite v ta trenutek. Odkrijte moč, lepoto in pomen življenja, ki se skrivajo prav tukaj v tem sedanjem trenutku.

Zavedanje sedanjega trenutka je ključno za globlje in bolj smiselno življenje.

Maham, Jerneja

*****

Brezplačni e-priročnik hvaležnosti

Intervju

Kako najdem svoj notranji mir?

Kako začeti z meditacijo?

Moj čudežni uspeh čez noč

Zakaj je pomembno gojiti hvaležnost?

Kaj se dogaja z našim telesom, ko smo hvaležni?

Kako do bolj produktivnega dneva?

Kako vadim hvaležnost?

Ples življenja

3 stvari za katere niste odgovorni

Je ok biti ne ok?

Moč pisanja dnevnika hvaležnosti.

Kdaj in kako postane življenje bolj lahkotno?

Kako diši sreča?

To bo spremenilo tvoje življenje.

Kaj je "vision board"?

7 korakov do srečnega življenja.